Русия блокира декларация на конференцията за неразпространение на ядрените оръжия

OFFNews 27 август 2022 в 08:33 3380 4

Сградата на ООН в Ню Йорк

Снимка Getty Images

Сградата на ООН в Ню Йорк

Русия блокира приемането на съвместна заключителна декларация на 10-ата конференция на ООН за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

„За мое дълбоко съжаление, тази конференция не можа да постигне консенсус“, каза след края на срещата председателят на конференцията Густаво Злаувинен.

Някои държави и неправителствени организации се надяваха на четириседмичния форум, който приключи вчера в Ню Йорк, да бъдат определени обвързващи крайни срокове за премахване на ядрените оръжия по света.

Заместник-директорът на департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към руското външно министерство Игор Вишневецкий заяви, че „за съжаление, няма консенсус по този документ“. По думите му много страни, не само Русия, не са се съгласили с „цял куп въпроси“ в проекта на заключителната декларация.

Друг руски представител се оплака, че някои участници са използвали конференцията, за да уреждат сметки с Москва заради войната в Украйна, вместо да работят за ядрено разоръжаване.

Документът съдържа поне три препратки към окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала. В него се изразява "сериозна загриженост" относно безопасността, военните дейности в централата и загубата на контрол върху съоръжението от страна на украинските власти. В проекта се изразява подкрепа за усилията на МААЕ за провеждане на мисия в централата.

На 4 март руските окупатори превземат Запорожие и Енергодар. Оттогава насам Руската федерация отказва предложение за създаване на демилитаризирана зона около Запорожската АЕЦ.

Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната няколко пъти предупреждва, че е много вероятно окупаторите да извършат мащабен терористичен акт в Запорожската атомна електроцентрала. Освен това руската страна заяви, че централата е минирана и може да бъде взривена.

На 25 август Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна съобщи, че Запорожската АЕЦ е била изключена от електрическата мрежа - последната от четирите въздушни линии е била изключена, което е довело до изключване на шести енергоблок на централата от електрическата мрежа.

АЕЦ "Запорожие" вече е присъединена към украинската електропреносна мрежа и произвежда електроенергия за нуждите на страната.

Документът се нуждаеше от одобрението на всички 191 страни по договора, действащ от 1970 г. и насочен към ограничаване на разпространението на ядрените оръжия, а в крайна сметка и към освобождаването на света от тях.

Критици се оплакват, че за петте официални ядрени сили - САЩ, Китай, Великобритания, Франция и Русия, важат различни правила от тези за подписалите договора държави, които нямат ядрени оръжия.

Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея също притежават ядрени оръжия според Федерацията на американските учени, но не са страни по договора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

4

Valioka

27.08 2022 в 11:16

"Анализи" - цял свят го разбра, с изключение на малоумните русофили в България - щото им плащат ли, щото са тъпи ли, не знам...

-240

3

редовно четящ

27.08 2022 в 10:23

Държавата терорист няма място в ООН!

9347

2

Анализи

27.08 2022 в 09:34

Руските държавници са най-гадната порода хора Уж са най-големите миротворци, а правят точно обратното- лицемери и лъжци. Цял свят го разбра това

-1655

1

ob1

27.08 2022 в 08:54

Как пък представителят на кремълските нацисти е стигнал в Ню Йорк? С лодка еднодръвка?