Роскомнадзор се опитва да отнеме регистрацията на 'Новая газета'

OFFNews 28 юли 2022 в 13:16 2736 0

газета

Снимка ТАСС

"Новая газета"

Роскомнадзор подава молба в съда за обезсилване на удостоверението за регистрация на "Новая газета" - едно от малкото опозиционни издания.

В базата данни на московския съд се появило съобщение за това, информира "Пази се от новини" в канала на Телеграм, цитиран от Би Би Си. 

Московската редакция на "Новая газета" спря работа, както и няколко други издания, малко след началото на руската инвазия в Украйна заради влизането в сила на наказанието за "фалшивите" новини за руската армия. По-късно някои журналисти създават проект в чужбина - "Новая газета". Европа".

На 15 юли екипът на изданието в Москва стартира проекта "НЕ. Нов вестник", който ще публикува журналистически и литературни текстове, но не и такива, пряко свързани с войната и последиците от инвазията.

На 24 юли редакцията съобщи, че Роскомнадзор е блокирал уебсайта на "Не. Нов вестник" по искане на Главната прокуратура. Причината е обвинение по административен член в "дискредитиране" на руската армия.

"Без да обясняват в какво се състои тя. Те поискаха да бъде блокиран не отделен текст или текстове, а целият сайт наведнъж", се казва в изявление на "Новая газета". Според журналистите сайтът е убит още в началото.

Главният редактор на "Новая газета" и нобелов лауреат Дмитрий Муратов остава в страната след началото на руската инвазия в Украйна. На 7 април той е нападнат във влака, с който пътува от Москва за Самара. В купето той е залят с боя и ацетон. Той разказва, че нападателят му е крещял: "Муратов, ето един за нашите момчета"."

След 24 февруари, когато руският президент обяви началото на военните действия срещу Украйна, много журналисти напуснаха Русия. Някои от тях успяха да продължат проектите си в чужбина или да започнат нови. Изданията, които продължават да работят на руска територия, трябва да спазват строги ограничения, като например да използват израза "специална военна операция" и да поставят звездички пред думата "война".

Телевизионният канал "Дожд" (включен в регистъра на медиите, изпълняващи функциите на чуждестранен агент) преустанови работата си в Русия. През юли тя отново започва ограничено излъчване от Рига. Радиостанция "Ехото на Москва" първо е изключена от ефир от властите, а след това е закрита от собственика си - "Газпром-Медиа Холдинг", напомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!