Роман Протасевич се признава за виновен в ново интервю. Родителите му: Направено е под натиск

OFFNews 04 юни 2021 в 08:52 3634 0

Снимка БТА/AP, архив

Арест на Роман Протасевич в Минск, март 2021 г.

Опозиционният журналист Роман Протасевич признава в ново интервю, че е организирал неразрешени от властите протести в Беларус миналата година и се изказва ласкаво за президента Александър Лукашенко. Семейството на Протасевич е категорично, че интервюто е дадено под натиск, съобщава БНР.

В интервюто Протасевич казва, че и по-рано е изразявал мнение, че протестите в Беларус са безперспективни. Именно с тази си позиция той е ядосал опозицията и смята, че човек от обкръжението на лидера Светлана Тихановска е съобщил, кога и за къде ще лети, за да бъде задържан. Протасевич казва още, че уважава президента Александър Лукашенко.

„Признавам, че бях сред хората, които публикуваха призиви за неразрешени от властите протести. Веднага щом ми предоставиха документи и повдигнаха обвинения, аз се признах за виновен. В резултат на призивите, в които се включих и аз, столицата Минск беше три дни в хаос“.

За здравословното си състояние журналистът казва, че се чувства добре и посочва, че доброволно се е съгласил на интервюто и не е бил гримиран за да няма спекулации за евентуални наранявания по лицето му.

Накрая се просълзява и споделя, че се надява да се ожени и да има деца. Според семейството на Протасевич интервюто е взето под натиск и е очевидна пропаганда.

Протасевич беше арестуван на 23 май след като самолет на „Райънеър“, изпълняващ полет по маршрута Атина - Вилнюс, беше отклонен и приземен в Минск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews