Родена на свобода. Върналата се от плен в Еленовка Маряна Мамонова роди дъщеря

Красимир Крумов 25 септември 2022 в 19:53 4555 0

Лекарката беше първата, която слезе от автобуса с освободените украински пленници.

Снимка Служба за безопасност на Украйна

Лекарката беше първата, която слезе от автобуса с освободените украински пленници.

Лекарката Маряна Мамонова, която беше държана в плен в затвора в Еленовка и беше освободена преди дни е родила момиченце, съобщи украинският портал Хромадске. До последно Маряна не вярвала, че ще роди дъщеря си извън пленническия лагер.

Украинските медии са пълни с подробности за щастливото събитие в семейството на доскорошната пленница – дъщеричката й се е родила през нощта срещу неделя с ръст 56 сантиметра и тегло 3255 грама и майката и детето са в задоволително състояние.

Историята на Маряна Мамонова е само един от сюжетите, в които са вкарани украинските жени след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари. Родена е в Ривненска област и е завършила Тернополския медицински университет и има магистърска степен от Киевската военномедицинска академия. От дете мечтаела да стане лекар. И наистина след завършване постъпила постъпва като капитан от медицинската служба на ВСУ в Бердянск като началник на медицинската служба на 501-и самостоятелен батальон на морската пехота. След 24 февруари служи в Мариупол. Малко преди да избухне войната разбрала, че е бременна. По онова време никой не подозирал в какво ще превърнат руснаците любимия им град Мариупол само за няколко дни. Маряна заедно с колеги и десетки цивилни се укрива от руския обстрел в подземията на „Азовстал“. Въпреки всички неудобства на бременността, ежедневно спасява хора и помага на ранени.

На 4 април всички намиращи се на територията на завода са взети в плен от въоръжените банди на Рамзан Кадиров. За това, че лекарката е в ръцете на чеченците и руските окупатори, близките й разбират от разпространено от противника видео.

Маряна е единствена сред армията от пленени мъже. Близките й следят всяка новина, с надежда да намерят някакви сигнали за дъщеря си или за евентуален обмен. При предпоследната размяна на пленници се чува, че сред освободените има жена-медик. Но не била дъщеря им.

От вече разменени пленници семейството на лекарката разбрало, че руснаците държат жената в добилата печална известност Еленовка. Въпреки ужасните условия, очевидците успокоявали близките на Маряна, че тя е добре и с нея военните се отнасят по-добре, отколкото към другите пленници, защото е бременна.

В плен й помагат всички, особено съкилийниците й, които следили да може да излиза на чист въздух, давали и своята храна, дори собствените си легла. Навън в Украйна организират флашмоб за освобождаването й.

Чудото се случва. На 22 септември, в нощта на най-голямата размяна от началото на войната, украинските служби успели да върнат в Украйна и Маряна Мамонова. Първа от пленниците слязла от автобуса на своя територия. Там разбрала, че към нея вече пътуват родителите и. Майка й изпитвала вътрешно убеждение, че внучето й няма да се роди в затвора в Еленовка. Освобождението и чакал с нетърпение и мъжът и Василий, който, както признава в интервю за ВВС, разбрал за това, че ще става баща вече по време на войната.

В 4 сутринта в неделя Василйи и Маряна станали родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови