Reuters: САЩ сложи "на пауза" искането за по-сериозна роля на Турция във въздушните удари

OFFNews 05 декември 2015 в 13:06 5692 7

Снимка Reuters

Свалянето на руския бомбардировач на 24 ноември

Откакто Турция свали руския бомбардировач на 24 ноември, САЩ тихо постави "на пауза" дългогодишното си искане натовският й съюзник да играе по-активна роля в коалицията, която воюва с "Ислямска държава", пише Reuters.

Това действие, съобщено на агенцията от двама американски официални представители, е насочено към осигуряването на достатъчно време обтегнатите турско-руски отношения да бъдат успокоени. Турция не е участвала в никакви съюзнически въздушни мисии в Сирия срещу "Ислямска държава" от свалянето на руския Су-24, казаха още двамата американски официални представители.

Тази пауза е последното усложнение по отношение на турската роля в тестването на търпението на американските военни стратези, които настояват за сътрудничеството на Турция - особено в осигуряването на сигурност по границата със Сирия, която е критично важна за доставките за "Ислямска държава".

С включването на Великобритания в ударите в Сирия и началото на въздушните удари от Франция в контекста на атентатите в Париж от 13 ноември от екстремисти от групировката САЩ настояват Турция да поеме по-голяма военна роля.

Основен американски приоритет е Турция да осигури южната си граница със Сирия, твърди единият от източниците. Американските притеснения са свързани с 98-километровата ивица, използвана от "Ислямска държава". 

Но САЩ искат да видят повече турски въздушни удари към "Ислямска държава", дори когато Вашингтон твърдо подкрепя ударите на Анкара срещу ПКК.

САЩ не дава данни за броя или вида на турските въздушни операции в Сирия, а Турция отхвърля предположенията, че не участва в ударите срещу ИДИЛ.

"Участвали сме в най-малко половината от операциите", каза официален представител на Турция пред Reuters. "Отделно от това, Турция участва и в идентифицирането на целите и осигуряването на логистика и бази. Ние сме в близко сътрудничество със САЩ."

Въпреки тази заявена позиция САЩ се надяват напрежението между Москва и Анкара да се уталожи бързо, което би позволило на Турция да предприеме по-явна роля във водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!