Репортери без граници: Законът за суверенния Рунет е заплаха за свободата на словото

OFFNews 01 ноември 2019 в 18:16 2981 1

Снимка Коммерсантъ

На 1 май т.г. Владимир Путин подписа закона за автономния Рунет. Той е само една от многобройните мерки за контрол на мрежата, а от днес той влиза в сила, пише „Коммерсантъ“.

Международната организация „Репортери без граници“ подложи на критика този закон, правозащитниците определиха приемането му като „опасна стъпка към всеобхватен контрол и мониторинг на цифровите комуникации“.

„Този закон е опит интернет-цензурата в Русия да бъде изведена на ново равнище: той доказва, че руската власт е готова да установи политически контрол върху цялата инфраструктура на мрежата, а при необходимост да прикрие потока от цифрова информация“, заяви изпълнителният секретар на организацията Кристиян Мир.

Според него дори новите правила да не бъдат напълно въведени, това говори за опасността пред свободата на интернет в Русия.

„Репортери без граници“ считат, в закона не са определени ясно границите на държавната намеса. Това създава нови възможности за контрол в интернет и застрашава свободата на изразяването на мнения, и работата на медиите.

Изданието припомня, че законовите текстове предвиждат установяване на системи за филтриране на интернет-трафика за противодействие на заплахите, но списъкът им все още не е утвърден. Законът предизвика много критики както от страна на обществото, така и на операторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови