Разследван за блъсканицата в Сеул полицейски инспектор е намерен мъртъв

OFFNews 11 ноември 2022 в 14:06 1224 0

блъсканица

Снимка Getty images

Полицията бе недостатъчна, за да овладее човешкия поток.

Южнокорейски полицейски инспектор на име Чонг, разследван във връзка с блъсканицата в Сеул, довела до многобройни жертви, е намерен мъртъв в дома си. Предполага се, че се е самоубил, съобщи Би Би Си.

Чонг е заподозрян в извършване на престъпление, като е прикривал действията на местната полиция, допуснала тълпата по време на Хелоуин. При инцидента по последни данни са загинали 156 души, а 1956 са били ранени. Повечето от тях са млади мъже.

Чон, който е работил в отдела за вътрешна сигурност, е отстранен от длъжност. Той е обвинен, че е наредил на подчинените си да изтрият аналитичен доклад, написан преди трагичните събития, който предупреждава за възможно сериозно струпване на хора.

Според местни медии тялото на офицера е открито от негови роднини в дома му в Сеул в петък сутринта. Полицията разследва обстоятелствата около смъртта му.

Повечето от загиналите са отишли в сеулския квартал Итауон, известен с нощните си клубове, за да отпразнуват първия Хелоуин след пандемията на 29 октомври. Според някои данни там са се събрали до 100 000 души.

Първите обаждания в полицията започват да постъпват около 18:30 ч., часове преди инцидента.

Властите твърдят, че тази нощ в Итауон е имало 137 полицаи, но те са били недостатъчни, за да се справят с многохилядното множество.

В момента се води разследване срещу местната пожарна и полицейска служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews