Путин подписа новия закон за 'чуждестранните агенти'. Този статут вече може да получи всеки

OFFNews 14 юли 2022 в 13:28 3988 2

Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин подписа новия закон за "чуждестранните агенти", приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията. Новият закон обобщава, изяснява и допълва съществуващото законодателство в тази област, съобщи РИА Новости.

Законът ще позволи всеки, който получава подкрепа от чужбина или е "под чуждо влияние под друга форма", без да получава финансиране от чужбина, да бъде обявен за "чуждестранен агент".

Според закона на "чуждестранните агенти" ще бъде забранено да преподават в държавни училища и университети, да извършват творческа дейност за сметка на бюджета, да участват в обществени поръчки по държавни договори и да извършват оценки на въздействието върху околната среда.

Освен това законът въвежда понятието "физически лица, свързани с чуждестранни агенти". Това ще включва основателите, ръководителите, участниците или служителите на организации, обявени за "чуждестранни агенти".

Ще бъде създаден отделен регистър за "свързаните лица", а четирите съществуващи регистъра ще бъдат обединени в един. Законът ще влезе в сила на 1 декември.

През октомври 2021 г. Путин обеща да проучи неясните критерии на действащия закон за "чуждестранните агенти", за да "не се злоупотребява с него по никакъв начин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

2

Zlatko

14.07 2022 в 17:25

А дали ГУЛАГ са закривани наистина някога?
Вече всичко мога да очаквам от тези!

3189

1

Гроздан

14.07 2022 в 13:50

Истински демократ! Истинска демокрация! Брао!
Само не знам кога ще разкрият отново ГУЛАГ...