Путин и Тръмп на първи разговор очи в очи

OFFNews 07 юли 2017 в 07:49 3246 1

Доналд Тръмп и Владимир Путин ще проведат първия си разговор очи в очи на срещатата на Г-20 в германския град Хамбург, пише Би Би Си.

И американският, и руският президент казват, че искат да възстановят отношенията си, сериозно влошени заради конфликтите в Украйна и Сирия, както и заради обвиненията, че Русия се е месила в изборите в САЩ.

Преди срещата на групата на 19-те най-големи икономики в света плюс ЕС 76 полицаи бяха ранени в сблъсъци по време на протести. Масови бунтове се очакват и в петък. 20 хил. полицаи са ангажирани с охраната на срещата на върха.

Световните лидери са разделени по два въпроса - климатичните промени и търговията.

Двамата лидери - Путин и Тръмп, ще се срещнат в петък следобед.

Руски медии писаха, че срещата им ще продължи час, но по-късно излезе информация, цитирана от Би Би Си, че тя ще приключи за около 30 минути.

Очаква се двамата президенти да насочат разговора си основно към въпроси, свързани със Сирия и Украйна.

Г-20 обединява от 2008 г. водещите промишлено развити страни и нововъзникващи пазарни икономики на планетата, а именно САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Индия, Бразилия, Италия, Канада, Южна Корея, Русия, Австралия, Мексико, Индонезия, Турция, Саудитска Арабия, Аржентина, Република Южна Африка (РЮА) и ЕС. В Хамбург тези страни ще бъдат представени от техните президенти или премиери. ЕС ще бъде представен от председателя на Европейския парламент Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Саудитският крал Салман няма да присъства заради дипломатическата криза с Катар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови