Психиатри: Брайвик е невменяем

OFFNews 22 декември 2011 в 14:08 2341 0

Андерш Брайвик
Андерш Брайвик

Медицинската комисия, назначена от норвежки съд, е потвърдила психиатрична диагноза на Андерш Брайвик. Тя бе обявената през ноември и може да спести на Брейвик престоя в затвор заради нападението, при което на 22 юли загинаха 77 души в Норвегия, съобщи АФП.

Според психиатричната експертиза няма нито едно съществено възражение срещу заключението на експертизата от 29 ноември, според която Брайвик страда от „параноидна шизофрения”, обяви председателят на комисията. Процесът срещу Брайвик е насрочен за 16 април, дотогава той остава в предварителен арест. Вследствие на заключенията от психиатричната експертиза най-вероятно Брейвик ще избегне присъда лишаване от свобода и ще бъде въдворен в психиатрично заведение.

На 22 юли норвежкият десен екстремист взриви кола-бомба в центъра на норвежката столица и уби осем души, след което застреля 69 души в младежки лагер на остров Ютьоя. Това е най-масовото убийство в мирновременната история на Норвегия. Брейвик заяви пред съда, че е „военен командир от Норвежкото съпротивително движение и Ордена на норвежките рицари тамплиери“, и отхвърли компетенциите на съда, който според него е получил мандат от организации, подкрепящи мултикултурализма. Десният екстремист призна деянията си, но отказа да се признае за виновен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!