Примирие в Либия след призива на Путин и Ердоган

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2020 в 10:48 2177 0

Призивът на Путин и Ердоган бе отправен в деня на откриването на "Турски поток"

Международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи обяви днес, че приема призива на Русия и Турция за примирие. Това стана часове, след като либийските сили на маршал Халифа Хафтар обявиха примирие, започващо в 0 ч. местно време в неделя, предаде АФП.

Рано тази сутрин командир от войските на Хафтар обвини сили на правителството в Триполи, че няколко пъти са нарушили режима на спиране на огъня. Те, според командира, са използвали всички видове оръжия, включително артилерия.

При обявяване на примирието говорител на армията на Хафтар се закани със суров отговор, ако противниковата страна не го спазва.

Премиерът Файез ас Сарадж обяви в изявление, че от днес силите на правителството в Триполи прекратяват огъня, но запазват правото си на „легитимен отговор“ при „всяка атака или агресия“ от противниковия лагер.

Сарадж каза, че примирието се приема в отговор на призива на руския президент Владимир Путин и на турския му колега Реджеп Ердоган. Двамата лидери призоваха за прекратяване на огъня в Либия след среща в Истанбул в сряда.

Същия ден ръководителят на правителството в Триполи Файез ас Сарадж приветства призива, без обаче да каже дали ще се съобрази с него.

Маршал Хафтар, който от април води офанзива за завземане на Триполи, обяви в четвъртък вечерта продължаване на военните операции, приветствайки същевременно „инициативата на президента Владимир Путин“.

Турция призова Русия в събота да убеди силите на Хафтар да приемат примирието.

Анкара заедно с Италия и Катар подкрепят правителството в Триполи, докато източното правителство на Хафтар се ползва с подкрепата на Русия, Йордания, Обединените Арабски емирства и други ключови арабски страни.

Анкара изпраща от началото на тази година свои въоржени сили в подкрепа на международно признатото правителство на националното съгласие срещу Хафтар. Той пък е подкрепян от Русия - на негова страна се сражават наемници от руската частна армия "Вагнер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови