Президентката на Тайван: Войната с Китай не е опция

OFFNews 20 май 2023 в 08:31 1282 1

Цай Ингвен

Снимка Архив

Цай Ингвен, президент на Тайван

Тайванската президентка Цай Ингвен заяви днес, че ще работи за съхраняването на статуквото на мира и стабилността в региона на Тайванския проток въпреки голямото напрежение с Китай, предаде Ройтерс.

Тайван няма да провокира и няма да се смирява с китайския натиск, каза Цай в реч в офиса си в Тайпе, посветена на седмата годишнина от началото на управлението си.

Китай, който възприема Тайван като своя територия и заплашва да установи контрол върху него, ако трябва и със сила, засили военния и дипломатически натиск върху самоуправляващия се остров, откакто Цай встъпи в длъжност през 2016 г., отбелязва Ройтерс.

Пекин отказва да води разговори с Цай, тъй като я смята за сепаратист - тайванската президентка неведнъж е казвала, че ще защитава свободата и демокрацията на Тайван.

Войната не е опция. Нито една от страните не може едностранно да измени статуквото с немирни средства, изтъкна Цай в речта си. Съхраняването на статуквото на мира и стабилността е консенсусът както за света, така и за Тайван, каза още тя.

Между лидерите на страните от Г-7 има съгласие, че трябва да се търси мирно решение на тайванския въпрос, каза вчера японският премиер Фумио Кишида, който е домакин на тазгодишната среща на лидерите от Г-7.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

20.05 2023 в 12:10

Тайван и Китай-типичен пример какво се случва с едни и същи хора, живеещи в демокрация и комунизъм. ГФР и ГДР, южна и северна Корея.
 
X

Да помогнем на украинските деца!