Премиерът на Полша: Кризата на границата с Беларус е най-големият опит за дестабилизиране на Европа

OFFNews 21 ноември 2021 в 12:43 2203 3

Снимка Getty Images/Архив

Кризата с мигрантите на границата с Беларус е най-големият опит за дестабилизиране на Европа след Студената война, заяви премиерът на Полша Матеуш Моравецки, цитиран от Франс прес. 

"Президентът на Беларус Александър Лукашенко започна хибридна война срещу ЕС. Това е най-големият опит за дестабилизиране на Европа от 30 години насам. Полша няма да се поддаде на изнудване и ще направи всичко, за да защити границите на ЕС", написа в Туитър Моравецки, предаде БТА. 

От седмици хиляди мигранти са на границата между Полша и Беларус, като смъртните случаи не са прецедент.

Двете държави се обвиняват взаимно за напрежението по границата. Преди дни Полша поиска помощ от ЕС за овладяване на обстановката по границата с Беларус. Освен Полша и други европейски страни обвиняват Беларус, че превозва мигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка до своя територия и ги подтиква да отидат на външните граници на съюза, като отговор на европейските санкции, наложени на Минск заради нарушаването на правата на човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

3

Име на профила

21.11 2021 в 18:39

Е, не съм сигурен дали те чак са я предизвикали.

След края на първата световна Полша се пресъздава като автономна държава за пръв път от краха на полско-литовеското кралство няколко века преди това. Но са си живели поляци там, не немци.

Виж, с първия коментар съм съгласен. Не мога да понасям текезесаря лукашенко, но ЕС както обикновено се прави на ощипана мома. Ако толкова им пука тези мигранти - да си ги взимат.

-1580

1

Bace7

21.11 2021 в 13:02

Не сме слепи, "хибридната атака" я започнаха срещу Лукашенко Полша и Литва, с детински опит за цветна революция по изтъркан сценарий. Много добре знаеха, че Русия няма да изостави Беларус в никакъв случай. Сега да си ядат попарата, и да не тикат ЕС в техните селски помии.