Последната украинска крепост в Луганска област - Лисичанск е под интензивен обстрел

OFFNews 02 юли 2022 в 22:09 1972 2

Украински войници в Донецк

Снимка БТА/АП

Украински войници в Донецк

Украйна заявява, че силите ѝ са подложени на интензивен руски обстрел в източния град Лисичанск, но отрича твърденията, че са обкръжени, пише Би Би Си. Това е последният украински град в Луганска област, част от индустриалния регион Донбас. Миналия месец Русия превзе близкия град Северодонецк.

"Едва имаме време да потушим големите пожари в Лисичанск", заяви губернаторът на Луганск Серхий Хайдай, цитиран от Би Би Си.

При поредица от нападения бяха повредени железопътни релси и електропроводи в северния град Харков. Не се съобщава за жертви.

Южният град Николаев - на ключов маршрут към пристанищния град Одеса - беше разтърсен от няколко експлозии.

Руското министерство на отбраната съобщи, че военновъздушните му сили са унищожили пет украински командни пункта и няколко склада за боеприпаси, но това твърдение не е потвърдено от независими експерти.

Взривовете станаха ден, след като руснаците убиха повече от 20 души при ракетен удар по жилищен блок край Одеса.
По-късно в събота президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че противовъздушната отбрана на страната му е свалила украински ракети, въпреки че не уточни къде. Той е близък съюзник на руския президент Владимир Путин и позволи на руските войски да нахлуят в Украйна от Беларус през февруари.

"Те ни провокират... Преди три дни, може би малко повече, от територията на Украйна беше направен опит за нанасяне на удар по военни обекти на територията на Беларус", каза той. "Но, слава Богу, противовъздушните системи "Панцир" успяха да прихванат всички ракети".

Той добави, че "ние не се стремим да воюваме в Украйна".

Русия съсредоточава сухопътната си офанзива в Донбас и губернаторът Хайдай заяви, че артилерийският огън поразява Лисичанск от няколко посоки. Но говорител на Националната гвардия на Украйна отрече твърденията на подкрепяните от Русия сепаратисти от Луганск, че са обкръжили града.

Руски източници разпространиха в Туитър видео, на което се твърди, че съветското знаме е поставено на военен мемориал в Лисичанск, но това не е потвърдено.

Подкрепяните от Русия лугански сепаратисти заявиха, че са "заели последните стратегически височини, което ни позволява да потвърдим, че Лисичанск е напълно обкръжен".

В последната си актуализирана информация за разузнаването Министерството на отбраната на Обединеното кралство твърди, че руските сили "продължават да постигат незначителен напредък около Лисичанск, като нанасят въздушни и артилерийски удари".

То също така обвинява Русия, че използва противокорабни ракети от съветската епоха "във вторична роля за сухопътна атака" - не за това, за което са били предназначени. Ракетите Х-22 и Х-32 "вероятно" са тези, които са убили много цивилни в Кременчук и Одеса, казва министерството.

Славянск, основен град в Донбас, държан от украинските сили, също е бил обстрелван отново от руснаците. Кметът му Вадим Лях заяви, че забранени руски касетъчни боеприпаси са убили четирима души там - непотвърдено на този етап твърдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

606

2

order

02.07 2022 в 23:31

Руските войски навлязоха в Лисичанск , последният голям град на ЛНР, контролиран от украинските войски. След обкръжаването им отбраната беше пробита, знамето на Победата вече беше издигнато на мемориала в центъра на Лисичанск . Кадрите са публикувани от местни жители. Войници на ЛНР издигат Знамето на победата над един от мемориалите в Лисичанск .
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика