Поредна мина в Черно море, румънски кораб се удари в нея в опит да я обезвреди

OFFNews 09 септември 2022 в 12:31 3376 0

Mиночистач на турските военноморски сили

Снимка Getty Images

Mиночистач на турските военноморски сили

Снощи румънският миночистач "Лейтенант Димитрие Николеску" се удари в носеща се в Черно море мина в опит да я обезвреди. За щастие след експлозията 75-членният екипаж е невредим, съобщиха от министерството на отбраната в Букурещ.

Плаваемостта на кораба не е засегната и на борда няма сериозни повреди. Друг военен кораб е заминал, за да окаже помощ и да изтегли повредения миночистач до пристанището в Констанца, се посочва в изявление на щаба. От румънското министерство на отбраната уточниха, че корабът е бил предупреден за мината, но не е успял да я обезвреди, преди да бъде ударен от нея заради лошото време.

На борда на "Лейтенант Димитрие Николеску" се е намирал екип от водолази за обезвреждане на боеприпаси със съответната специализирана техника. Въпреки че са били взети мерки за безопасност, след настъпването на тъмнината, поради неблагоприятните метеорологични условия корабът е бил ударен от мината, носена от бурята.

Експлозията е направила малка дупка на границата на ватерлинията в кърмовата част, заявиха от щаба на военноморкисте сили. По заповед на началника на Щаба на военноморските сили водолазният кораб "Грозавул" е отплавал от пристанище Констанца, за да окаже помощ и да изтегли повредения миночистач.

Мините в Черно море се превърнаха често явление от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Това е третата военна мина, която пристига в зоната на отговорност на румънските военноморски сили. От началото на войната досега в западната част на Черно море са унищожени 28 морски мини, от които три от Турция, две от Румъния, една от България и 22 от Украйна, посочва Щабът на военноморските сили на Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови