Полша налага на Русия собствени санкции, искането е на контраразузнаването

Красимир Крумов 26 април 2022 в 12:53 1781 0

Снимка https://nszzp.pl/

МВР шефът Мариуш Камински

Полша обяви във вторник собствени санкции срещу физически и юридически лица от Руската Федерация. Първият от санкционните списъци съдържа 50 имена на олигарси и фирми, сред които е и "Газпром".

Пакетът от санкции беше представен от министъра на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински. Съставител на списъка са Агенцията за вътрешна сигурност, Централното антикорупционно бюро и Службата за военно контраразузнаване.

Сред лицата, вкарани в санкционния пакет са най-богатата жена в Русия Татяна Бакалчук (Wildberries), Олег Дерипаска (РУСАЛ), Михаил Фридман (Алфа груп), Михали Гуцериев (Група САФМАР – РуссНефть, Нефтиса, Русский уголь, Моспромстрой) и Вячеслав Моше Кантор (Акрон).

Срещу 15 физически лица ще бъдат приложени различни мерки. Всички те ще влязат в списъка на чужденците, които са нежелани на територията на Полша. На част от тях ще бъдат замразени всички активи. Сред засегнатите фирми са Acron Pao, Barter Coal, Go Sport Polska, KAMAZ, KASPERSKY LAB, Novatek Green Energy, Gazprom.

Министър Камински съобщи, че списъкът ще бъде актуализиран.

Санкциите, обявени от шефа на МВР, идват на фона на повишена разузнавателна активност на Русия в Полша. Във вторник стана ясно, че руското разузнаване е ровило в електронните пощи на пенсионирани генерали в търсене на военни тайни.

Хакери от IT войските на Русия са проникнали в компютъра на бившия командващ сухопътните сили на полската армия ген. Валдемар Скшипчак и са откраднали оттам материали с анализ на потенциален въоръжен конфликт между Полша и Русия. Анализът е бил част от стратегическа игра организирана през м. г. от фондация Център за стратегически анализи и сигурност, в която ген. Скшипчак е бил един от участниците.

Според Марек Кордовски от центъра, цитиран от „Газета виборча“ в анализа няма военни или държавни тайни и документът не е класифициран като таен, но не е и публикуван никъде. Самият генерал, който със сигурност е носител на много тайни, не е охраняван по никакъв начин от държавата – нито електронно, нито физически.

"Руснаците върлуват и ровят из нашите пощи, ние нямаме достъп до никакви институционални специално пазени и сигурни пощенски акаунти. До мен стигаха информации, за незаконно проникване в пощенски акаунти на генерали от резерва. Никога обаче нито Агенцията за вътрешна безопасност, нито полицията са ме предупреждавали за това, че съм бил обект на такива престъпления", коментира пред "Газета Виборча" ген. Валдемар Скшипчак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови