Полицията ексхумира телата на пет деца, убити от окупаторите в Лиман

OFFNews 18 октомври 2022 в 11:51 1361 0

деца

Снимка УНИАН

След съдебна експертиза телата ще бъдат погребани отново.

Органите на реда ексхумираха телата на пет деца, убити от шрапнели по време на руски обстрел в освободения Лиман, Донецка област, съобщиха от украинското вътрешно министерство.

"Полицаи извадиха от гробовете момичета, родени през 2021, 2019 и 2008 г., и момчета, родени през 2011 и 2012 г. Двете най-малки момичета са сестри. Децата ще бъдат погребани отново след съдебно-медицинска експертиза", се казва в съобщението.

И се отбелязва, че разследващите са открили четири деца в масов гроб, а друго момче е погребано от майка си в собствения ѝ двор.

"Установено е, че всички са починали от рани от шрапнели в резултат на руски обстрел", заявиха от министерството.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна в Донецка област се водят ожесточени боеве. Според ръководителя на Донецката област преди началото на контраофанзивата на ВСУ през есента Украйна е контролирала 45% от територията на региона, а към 26 септември процентите вече са 50.

По данни на местните власти в деокупираните общини Лиман и Святохорск е оцеляла само една пета от гражданската и критичната инфраструктура.

Към 17 октомври в освободените територии на Донецка област са идентифицирани 43 масови гроба.

До сутринта на 18 октомври в Краматорска област са ексхумирани общо 35 военнослужещи от ВСУ и 131 цивилни, съобщават правоохранителните органи, цитирани от УНИАН.

Сред цивилните са 67 мъже, 56 жени, 5 деца, а полът на 6 души не е установен. Продължават усилията за идентифициране на загиналите и установяване на причината за смъртта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови