Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Подоляк: Моделът за мир може да бъде само украински, с ясни гаранции за сигурност

OFFNews 16 март 2022 в 13:31 2208 3

Украйна настоява за специална версия на неутралитет с юридически проверени и непротоколни гаранции за сигурност.

"Разбира се, ние разбираме опита на нашите партньори да останат активна страна в преговорния процес. Оттук и думите за шведския или австрийския модел на неутралитет. Но сега Украйна се намира в състояние на пряка война с Русия. Следователно моделът може да бъде само "украински" и само за юридически проверени "гаранции за сигурност". И никакви други модели или опции", заяви членът на украинската делегация за преговорите с Русия Михайло Подоляк, цитиран от УНИАН.

Според него на първо място Украйна се нуждае от абсолютни гаранции за сигурност - "приложим, а не протоколен или будапещенски". Това означава, че страните, подписали гаранциите, няма да останат настрана в случай на нападение срещу Украйна, както правят днес, обясни Подоляк.

"Но те поемат активна роля на страната на Украйна в конфликта и официално гарантират, че незабавно ще ни бъдат доставени необходимите оръжия. И второ, Украйна вече не иска да зависи от бюрократични процедури, които позволяват или не позволяват небето да бъде затворено за едни и същи крилати ракети. Нуждаем се от преки и категорични гаранции, че небето ще бъде окончателно затворено", добави Подоляк.

Той отбеляза, че Украйна никога не е била милитаризирана държава, която е нападала или планирала да нападне съседите си.

"За разлика от тези съседи. Ето защо днес Украйна иска да разполага с наистина мощен набор от съюзници с ясно разписани гаранции за сигурност", заключи съветникът на украинския президент.

Представителят на Русия в преговорите Владимир Медински заяви, че страните са постигнали компромис по някои въпроси. Според него Украйна предлага австрийската и шведската версия на неутрална демилитаризирана държава, но и държава със собствена армия и флот.

Междувременно и руският външен министър Сергей Лавров коментира, че преговорите с Украйна вървят трудно, но има надежда за компромис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

1

Зеленски се опита над 10 пъти да води преговори с Лилипутин ама отговор нямаше. Какво се случи 20 дни война, хиляди убити войници и масово разбита раССийска техника. Този месец РаССия ще обяви банкрут и всичко това заради комплексирания малък мъж.

 
X

Подкастът на OFFNews