Почина Нийл Армстронг

Александра Маркарян 25 август 2012 в 22:57 6273 1

Нийл Армстронг почина на 82-годишна възраст.
Нийл Армстронг почина на 82-годишна възраст.

Първият човек, стъпил на Луната - американецът Нийл Армстронг, почина на 82-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Армстронг, който навърши 82 г. на 5 август, претърпя сърдечна операция на 7 август, от която не е успял да се възстанови. Починал е вследствие на получени усложнения, се казва в изявление на семейството му.

Астронавтът стъпва на Луната през юли 1969 г. като командир на "Аполо 11".

Мисията

На 20 юли 1969 г. половин милиард души - една шеста от населението на земята по онова време, наблюдават приличащата на призрак фигура на черно-белите си телевизионни екрани, която слиза по стъпалата на "Аполо 11" на лунната повърхност.

"Това е една малка крачка за човек; един гигантски скок за човечеството", казва Армстронг, стъпвайки на Луната.

20 минути по-късно слиза и Едуин (Бъз) Олдрин от екипажа на "Аполо 11". Двамата прекарват почти 3 часа там - събират проби, извършват експерименти и правят снимки.

"Гледката беше величествена, надхвърляше всичко, което някога преди това бях виждал", казва по-късно Армстронг в интервю.

Екипажът

"Нийл и аз бяхме партньори, но и добри приятели, които винаги ще бъдат свързани чрез участието си в мисията на "Аполо 11". Почти целият свят беше с нас в това незабравимо пътуване. Знам, че заедно с мен милиони са в траур заради смъртта на един истински американски герой и най-добрият пилот, когото някога съм познавал", заяви Олдрин по повод кончината на Армстронг.

"Наистина е много тъжно, че няма да можем да бъдем заедно като екипаж на 50-ата годишнина от мисията. Ще го запомня като много способен командир", допълни той пред BBC.

Третият член на екипажа, Майкъл Колинс, който остава в "Аполо 11" по време на мисията, каза: "Беше най-добрият, ужасно ще ми липсва".

"Аполо-11" е последната космическа мисия на Армстронг. Пред 1971 г. той напуска американската космическа агенция НАСА, за да преподава космическо инженерство.

Президентът

"Нийл беше сред най-големите американски герои - не само на своето време, но на всички времена. Армстронг и екипажът му показаха на света, че американският дух може да види отвъд това, което изглежда невъобразимо - че с неудържим стремеж и изобретателност всичко е възможно", заяви американският президент Барак Обама.

Семейството

"Нийл Армстронг беше нерешителен американски герой, който винаги е вярвал, че просто си върши работата, - пише семейството му в изявлението си. - Той служеше гордо на нацията си... Той остана застъпник на авиацията през целия си живот и никога не загуби момчешкото си любопитство към нея...

Към тези, които биха попитали как могат да почетат Нийл, имаме проста молба. Почитайте неговия пример на служба, постижения и скромност и следващия път, когато се разхождате навън в ясната нощ и видите Луната да ви се усмихва, помислете си за Нийл Армстронг и му намигнете."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!