Почина главата на кипърската църква

OFFNews 07 ноември 2022 в 12:57 1164 1

Хризостом II

Снимка Getty Images

Архиепископ Хризостом II

Главата на кипърската православна църква архиепископ Хризостом II почина тази сутрин на 81-годишна възраст.

Той е издъхнал след дълга битка с рака.

Силен характер, който се противопоставя на проруските елементи в една от най-старите църкви в света, Хризостом е сред православните лидери, които признават независимостта на Украинската църква, след като тя се откъсва от Москва през 2020 г., припомня "Ройтерс".

В Никозия група свещеници в черни одежди са видени да пренасят ковчега от архиепископията, където е починал Хризостом, до близката църква, допълва агенцията.

Хризостомос, който беше избран за архиепископ през 2006 г., критикуваше решението на руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна.

"Г-н Путин може да ходи на църква, може да се причастява, но в същото време убива. Това ли е неговото православие?", каза той в интервю за Кипърската радиотелевизионна корпорация тази година.

Кипърската църква, независим клон на източноправославната общност, води началото си от Варнава, един от първите последователи на Христос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

07.11 2022 в 14:01

Хвала на позициите на Отеца и Царство му Небесно, да е лек пътят му! Само да припомня, че първият боен кораб, осветен от православен свещенник в Русия, е атомната подводница "Курск"...