По време на кръщене: 10 загинали при срутване на покрив на църква в Мексико

OFFNews 02 октомври 2023 в 12:07 824 1

Спасители търсят оцелели под срутения покрив на църква.

Снимка БТА/АП

Спасители търсят оцелели под срутения покрив на църква.

Най-малко 10 души, включително три деца, са загинали при срутването на покрива на църква в северно Мексико, предаде Би Би Си. 

Срутването е станало в неделя следобед местно време, когатоо около 100 души са присъствали на кръщене в църквата Санта Круз в Сиудад Мадеро.

16 души бяха ранени, като поне двама от тях - тежко, а десетки са заклещени под развалините. Местни жители помагат при изваждането на затрупаните с лопати и кирки. Спасителни екипи са на място, като се опитват да отстранят отломките с два крана.

Губернаторът на Тамаулипас, областта, в която се намира църквата, заяви, че всички са открити. Спасителните екипи са използвали термовизионни камери, за да се уверят, че никой не е останал под развалините.

Все още не е ясно какво може да е причинило срутването, но кметът на Сиудад Мадеро смята, че вероятната причина е "структурна повреди".

"Хората бяха подредени на опашка, за да получат причастие – разбира се, това е нещо като кулминацията на католическата литургия – и тогава покривът се срути отгоре им; тухли, бетон и, разбира се, стоманени опорни конструкции", обясни местен журналист. 

Една от оцелелите описа случилото се в социалните мрежи. Хосефина Рамирес посочи, че е присъствала на кръщенето на кръщелника си, когато покривът падна.

"Слава Богу, жива съм (...) Страхувах се, че няма да видя отново красивото си семейство (...) Не знам как се измъкнахме", написа тя.

Местни медии съобщиха, че един от затиснатите е успял да изпрати съобщение в WhatsApp, което е помогнало на спасителите да го намерят.

Съобщава се, че сред загиналите е двойка и осемгодишният им син. Друго дете също е сред загиналите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика