Пентагонът обяви, че танкер е ударен от ирански дрон край Индия

OFFNews 24 декември 2023 в 17:58 2952 0

Океан

Снимка Pixabay

Бреговата охрана на Индия е изпратила патрулен кораб и самолет за морско наблюдение.

Химически танкер в Индийския океан е бил ударен от ирански дрон в събота, съобщи служител на Министерството на отбраната на САЩ. Tова е седмата иранска атака срещу търговското корабоплаване от 2021 г. насам, информира Си Ен Ен.

"Корабът CHEM PLUTO, плаващ под либерийски флаг, собственост на японска компания и опериран от нидерландски оператор, е ударен приблизително в 10 ч. местно време (6 ч. по Гринуич) днес в Индийския океан, на 200 морски мили от брега на Индия, от еднопосочен атакуващ дрон, изстрелян от Иран", се казва в изявлението.

Дронът за еднопосочно нападение е проектиран така, че да удари целта си, а не да се върне в изходна точка. "Няма жертви и пожарът на борда на танкера е потушен", заяви служителят на Пентагона.

"В близост не е имало кораби на ВМС на САЩ", се казва в изявлението и се добавя, че Централното командване на военноморските сили поддържа връзка с ударения кораб.

Индийската брегова охрана заяви, че по време на атаката на борда е имало 20 индийски членове на екипажа и един виетнамец. Не се съобщава за жертви.

Бреговата охрана на Индия е изпратила патрулен кораб и самолет за морско наблюдение, след като е установила връзка с кораба. След извършване на оценка на щетите и ремонт на системите за производство на електроенергия, Chem Pluto е започнал да се придвижва към Мумбай, ескортиран от патрулния кораб.

Танкерът е напуснал Саудитска Арабия на 19 декември и се очаква да пристигне в югозападния пристанищен град Мангалор в Индия на 25 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!