Пелоси обеща подкрепа от САЩ за Тайван и ядоса Китай, Русия и приятелите им

Ангел Марковски 03 август 2022 в 11:02 2523 2

Нанси Пелоси и Цай Инуън.

Снимка Handout/Getty Images

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси по време на историческа среща с тайванския президент Цай Инуън.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси даде заявка за "ключова" солидарност на Америка с Тайван по време на историческа среща с тайванския президент Цай Инуън, която обеща да не отстъпва пред военните заплахи от страна на Китай.

"Наистина е важно посланието да бъде ясно. САЩ са ангажирани със сигурността на Тайван, но става въпрос за нашите общи ценности на демокрация и свобода и за това как Тайван е бил пример за света. Дали има несигурност на президента на Китай, свързана със собствената му политическа ситуация, не знам", каза Пелоси в коментар за действията на китайския президент Си Дзинпин, който разглежда Тайван като територия на Китай. Дзинпин обеща "последствия" и обяви започването на мащабни учения с бойна стрелба в близост до Тайван. 

Пелоси пристигна в Тайван късно във вторник на самоуправляващия се остров. За първи път от 25 години насам американски политик от такъв ранг посещава Тайван.

Министерството на отбраната на Тайван заяви в сряда, че ученията с бойна стрелба около острова показват намерението на Пекин да разруши регионалния мир и стабилност. То обвини Китай, че нарушава международното право с плановете си да наруши суверенното пространство на Тайван. Тайван е повишил нивото на готовност и обеща да реагира своевременно и адекватно на ученията.

На пресконференцията с Пелоси Цай повтори, че Тайван се ангажира да запази статуквото. "Военните учения са ненужни", каза тя. "Тайван винаги е бил отворен за конструктивен диалог."

Китай осъди посещението като заплаха за мира и стабилността в региона и повика в министерство на външните работи американския посланик в Пекин Никълъс Бърнс, пред когото изрази протест.

Като икономически санкции Китай преустанови вноса на редица продукти от Тайван, включително цитрусови плодове и замразен сафрид, от 3 август, а Министерството на търговията преустанови износа на пясък за Тайван.

Междувременно, Русия, Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа също осъдиха посещението на Нанси Пелоси.

Русия разглежда посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван като явна провокация, предаде агенция ТАСС, като се позова на изявление на руското външно министерство. Според руското външно министерство отношенията между страните на Тайванския проток са чисто вътрешни работи на Китай и Пекин има право да предприеме необходимите мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост по тайванския въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

03.08 2022 в 20:57

Китай нищо няма да направи . Всяка погрешна стъпка ще го вкара в криза. Просто ще се прости с пазарите.

-3667

2

fik1

03.08 2022 в 12:34

ейй голям кеф Китай да спрат да са неутрални, направо да почват с атомните, голем кеф, на путлерите им плющят ушите от благоденствие, ще ходят в рая, а всички други постигнали нещо в тоя живот в ада