Партията на Вучич печели местните избори в Белград и Нови Сад, опозицията - в Ниш

OFFNews 03 юни 2024 в 09:58 720 0

Александър Вучич, президент на Сърбия

Снимка БТА/АП архив

Партията на президента Александър Вучич печели повечето големи градове в Сърбия

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели частичните местни избори в повечето градове в Сърбия, включително столицата Белград и в Нови Сад, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА. Опозицията печели третия по големина град Ниш.

Листата „Александър Вучич – Белград утре“ спечели 64 от 110 мандата в градския парламент в сръбската столица на изборите вчера с 52,9 на сто от гласовете, отбелязва сръбската национална телевизия РТС.

Повторните избори в Белград се проведоха след няколко месеца на протести след парламентарните и частичните местни избори на 17 декември, на които според опозицията и международни наблюдатели е имало нередности, включително медийни пристрастия и купуване на гласове.

Листата „И аз съм Белград – Саво Манойлович“ получава 17,5 на сто от гласовете в Белград и влиза в градския парламент с 21 мандата. „Избираме Белград“ печели 12,3 на сто от гласовете и 15 мандата, отбелязва в. „Данас“, като се позовава на данни от социологическата агенция ЦеСид.

В градския парламент влизат и „Ние, силата на народа“ с девет мандата и „Руската партия“ с един мандат.

Според наблюдателната мисия на „ЦРТА“ избирателната активност в Белград е била 46,2 процента. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх