Партията на Макрон с 0,1% пред левицата след I тур на парламентарните избори

OFFNews 13 юни 2022 в 13:33 1621 0

Еманюел Макрон

Снимка Getty Images

Еманюел Макрон

Центристкият лагер на френския президент Еманюел Макрон започва седмицата преди решаващия втори тур на изборите за долна камара на парламента с минимална преднина пред левицата, сочат резултатите от първия тур в неделя, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Алиансът на центристките партии "Заедно“ на Макрон спечели 25,75% от гласовете, сочат данни на вътрешното министерство, а алиансът на левицата Нов екологичен и социален народен съюз (НЕСНС) начело с Жан-Люк Меланшон се класира на второ място с 25,66%.

Мануел Бомпар, един от влиятелните съюзници на Меленшон, който сам се кандидатира за депутат в Марсилия, постави под въпрос достоверността на резултатите. „Предупреждавам за нова манипулация от страна на Дармание", заяви днес в Tуитър Бомпар, говорейки за министъра на вътрешните работи Жералд Дарманен. Според Бомпар съюзът на левицата спечелил около 200 000 гласа повече, които не са били отчетени в окончателните резултати, но не представя никакви доказателство в подкрепа на твърдението си.

Въпреки че алиансът на Макрон е в добра позиция да си осигури с голяма разлика най-голям брой места, основните социологически проучвания показват, че на втория тур президентът все още може да загуби влиянието си в парламента. Според прогнозата на социологическия институт "Елаб" „Заедно“ може да спечели между 260 и 300 места (абсолютното мнозинство се осигурява от 289 депутати), а левицата може да има 170-220 места, което е значително увеличение в сравнение с 2017 г. Конкурентната социологическа агенция Ипсос очаква „Заедно“ да спечели от 255 до 295 места.

На фона на необузданата инфлация, която повишава разходите за живот и на практика орязва заплатите Макрон се бори на парламентарните избори да се възползва от нагласите, довели до преизбирането му през април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови