Парламентарни избори във Франция

OFFNews 12 юни 2022 в 07:37 2095 0

Париж

Снимка pexels.com

Париж

Парламентарни избори се провеждат във Франция днес.

Резултатът от тях ще отговори на въпроса ще запази ли спечелилият втори мандат през април президент Еманюел Макрон абсолютното си мнозинство в Националното събрание, отбелязва Франс прес. От това дали то ще е абсоютно или обикновено ще зависи съдбата на проектите за дълбоки реформи, особено в пенсионната система, които Макрон планира.

Днес е първият тур на вота, на 19 юни - вторият. На балотаж отиват всички кандидат-депутати, спечелили поне 12,5% от гласовете на регистрираните избиратели.

48 млн. френски граждани имат право на глас. Те избират 577 депутати за нов състав на долната камара на парламента. 

Според последните социологически данни обединението "Заедно!" на Макрон и съюзниците му центристи има равен резултат с този на алианса от леви партии Нов екологичен и социален народен съюз (НЕСНС) начело с Жан-Люк Меланшон. Крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен е трета, далеч преди традиционната десница, която може да изгуби своя статут на най-голяма опозиционна група в парламента.

Социологическите прогнози за втория тур извеждат Макрон и съюзниците му напред, но не е сигурно, че ще получат абсолютно мнозинство от 289 депутати.

Проучванията очертават нов антирекорд в избирателната активност – между 52 и 56% избиратели може да не гласуват (при 51,3% през 2017 г.).

Вотът се провежда в атмосфера на тревога сред французите във връзка със скока в цените на храните и на енергията.

Инфлацията във Франция е най-ниската в Европа (5,2% през май на годишна база). От началото на пандемията властите подкрепят силно икономиката и са обещали нови мерки веднага след изборите, за да запазят покупателната способност на французите. Но съдбата на новоназначения през май кабинет ще зависи от този вот, тъй като редица министри са кандидати, включително премиерът Елизабет Борн. Поражение на Борн би довело до значителни промени в кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови