Паника сред българи в Германия заради фалшива новина за предстоящо земетресение

DW 15 февруари 2023 в 15:11 20830 1

Дуисбург

Снимка Getty Images

Дуисбург

Стотици хора излязоха по улиците на няколко германски града, уплашени заради фалшива новина за предстоящо земетресение. В 23 часа през нощта полицията в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия започва да получава позвънявания от разтревожени граждани, които се притесняват, че скоро ще има голямо земетресение. Според медийни публикации става дума основно за румънски и български имигранти от градове като Дуисбург, Кьолн, Аахен и Гелзенкирхен.

В Дуисбург, където живее голяма румънска и българска общност, близо 1000 души излизат по улиците, за да търсят убежище от срутващи се сгради. Служители на местните власти използват високоговорители, за да пояснят, че няма опасност от земетресение. В град Хаген, също разположен в Северен Рейн-Вестфалия, между 250 и 300 души избират да нощуват в автомобилите си, казват от местната полиция.

Как се стигна до паниката?

На 14 февруари земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер разтърси Румъния. То беше усетено и в България. Геологът Щефан Щюрмер предполага, че хората в Германия са били наплашени от свои близки и роднини, че подобно нещо може да се случи и при тях, пише WDR. Част от позвънилите на полицията са разказали, че прочели различни предупреждения в социалните мрежи.

В квартал Верингхаузен в Хаген се разпространявала новината, че земетресение с магнитуд 2,1 вече е засегнало района и то ще бъде последвано от по-тежък трус. Това, заедно с кадрите от разрушителните земетресения в Турция и Сирия, са отключили паниката, смятат властите. Полицията отива на място и успокоява жителите, като акцията продължава до късно през нощта.

Не могат да се прогнозират

Земетресенията не могат да се прогнозират, подчертават учени.

Те преминават в две фази. В първата има леки вълни, които хората не усещат. В краткия период между тях и по-силните трусове най-много могат да бъдат спрени асансьорите, светофарите да се превключат на червено, а газопроводите да бъдат затворени. До момента науката не може да отправя по-ранни предупреждения.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика