Паника и ужас. Появи се видео от градския парк в Кременчук в момента на атаката срещу търговския център

Красимир Крумов 28 юни 2022 в 16:27 5795 1

Младеж се хвърля в езерото в градския парк миг след ракетната атака срещу мола

Снимка OFFNews / Труха

Младеж се хвърля в езерото в градския парк миг след ракетната атака срещу мола

Камерите за наблюдение в градския парк в Кременчук са запечатали момента, в който търговският център „Амстор“ в града е атакуван от руска ракета. Няколко камери от различен ъгъл показват реакцията на посетителите в парка към 4 следобед в понеделник. Паркът се намира на ок. 400 метра североизточно по права линия от мола, още на 100 метра по същата линия е градският стадион, който също е бил уцелен от руска ракета.

Записите показват хубаво слънчево време, подходящо за разходки. Първата камера „гледа“ към стадиона и молът се пада зад нея. Вижда се избухване със зарево, което за малко осветява и сянката от дърветата, взривната вълна брули листата на дърветата и в същата секунда изотзад полетяват парчета ламарини и предмети, а във водното огледало на езерото в градския парк се виждат как цопват падащи предмети и осколки, а облак от дим засенчва езерото.

Камера 2. Младеж и девойка са се разположили на сянка под едно от дърветата срещу беседката на „Острова на любовта“. Явно експлозията е предшествана от шум, младите хора усещат, че става нещо и хукват да бягат. Докато усетят откъде идва опасността и са направили няколко крачки, взривната вълна ги достига, момичето хуква да бяга по алеята по брега на езерото, младежът прескача парапета и се хвърля във водата. Взривът прогонва и птиците.

Камера 3. Подплашен от нещо възрастен мъж, на вид дядо, бяга и грабва малко момиченце в ръцете си. Други хора се суетят. Следва взрив, дядото се скрива зад короната на дебело дърво обратно на посоката, откъдето идва взривът. Майка с две деца бяга по алеята, държи едното за ръка.

Камера 4. Момиче става от пейка на източния бряг на езерото. Оглежда се. Взрив. Момичето ляга по очи на тревата с гръб към взривната вълна. Покрай нея летят предмети.

Пета камера (номерирана като 3) показва беседката на „Острова на любовта“ в средата на езерото и мостчето към парка. Летят подплашени птици, хората дочули притеснителен шум също хукват към мостчето. Две деца го преминават малко преди взрива, камерата показва заревото от избухването в обратната посока. Три момичета побягват в паника към моста. От другата страна на езерото също бягат хора.

Камерите са запечатали часа на взрива. 15.59 минути киевско време. По време на атаката срещу търговския център в него са се намирали неуточнен брой посетители до 1000 души, голяма част от тях са се евакуирали с началото на въздушната тревога, друга част, сред които работещи в мола и посетители са били засегнати от взрива. 24 часа след ракетната атака се съобщава за 18 идентифицирани убити, 6 тела, които ще бъдат идентифицирани чрез ДНК и ок. 60 ранени. Има и хора, които се водят безследно изчезнали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews