Quantcast

''Пандемия'' е дума на годината на Dictionary.com

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2020 в 16:24 742 0

Снимка Pixabay

Един от най-популярните онлайн речници - Dictionary.com, избра "пандемия" за дума на 2020 г., пише Асошиейтед прес.

Думата "пандемия" става по-търсена през март, когато СЗО определи кризата с коронавируса като пандемия.

На 11 март тази година търсенията на думата в уебсайта на речника са се увеличили с 13 500%, заяви Джон Кели - старши редактор на портала. Той допълни, че търсенията на думата са запазили високи нива през цялата година, като през този месец "пандемия" е търсена 1000% повече от обикновеното.

Друг подобен речник - "Merriam-Webster",също избра "пандемия" за дума на годината. В този речник се наблюдава увеличение на търсенията на думата още на 20 януари, когато се съобщава за първите случаи на COVID-19 в САЩ.

През март "Merriam-Webster" бързо добави и актуализира описанията на думи, свързани с пандемията. "Коронавирус" е в речника от десетилетия, но "COVID-19" се появи през февруари и 34 дни по-късно речникът вече бе включил описание в сайта, като "това е най-краткият период от време, в който една дума влиза в речника след появата си", обяснява главният редактор на речника.

Pandemic vs Пандемия:

Тук ясно се вижда пикът на търсенията, който е в периода между 8 и 14 март. В същия този период СЗО определи кризата като "пандемия", което играе ключова роля за увеличаването на търсенията. Тогава бяха регистрирани и първите случаи на заразени в България, което се отразява на търсенията, както се вижда на картата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !