Палестински лидер на Ислямски джихад умря в израелски затвор след 86 дни гладна стачка

OFFNews 02 май 2023 в 09:54 1418 0

Хадер Аднан

Снимка БТА/АП

Хадер Аднан

Високопоставен представител на военната групировка "Палестински ислямски джихад" Хадер Аднан е починал в израелски затвор след 86 дни гладна стачка, съобщават израелските медии.

Израелската служба на затворите съобщи, че той е бил намерен в безсъзнание рано във вторник. Откаран е в болница, но опитите да бъде реанимиран са били неуспешни.

По-рано той е отказал да се премине медицински изследвания и да бъде лекуван.

След обявяването на смъртта му бойците изстреляха най-малко три ракети от Ивицата Газа. Няма пострадали.

Базираният в Газа "Палестински ислямски джихад" по-рано предупреди Израел, че ще "плати висока цена", ако Аднан умре в затвора.

44-годишният Хадер Аднан трябваше да се изправи пред съда този месец по обвинения във връзки с терористична група и подстрекателство.

Аднан е от Дженин в Западния бряг и през последните две десетилетия е бил ту в израелски затвор, ту извън него. Пет пъти е обявявал гладна стачка.

Преди смъртта му съпругата му Ранда Муса заяви, че той "отказва всякаква подкрепа, отказва медицински прегледи, намира се в килия с много тежки условия на задържане".

Съдбата на палестинските затворници в Израел е основен въпрос за палестинците, които смятат, че Израел е отговорен за тяхното благополучие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!