Отвориха завещанието на Берлускони, най-големите му деца наследяват империята на бившия италиански премиер

OFFNews 06 юли 2023 в 20:24 7386 0

Силвио Берлускони

Снимка Getty Images

Силвио Берлускони

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който почина на 12 юни на 86-годишна възраст, завеща по-голямата част от състоянието си на най-големите си деца Марина и Пиер Силвио, предаде Би Би Си.

Те увеличават дела си във Fininvest, който беше основният актив на баща им, до 53%. Другите му три деца - от втория му брак, са получили общо 47%. Forbes оценява състоянието на Берлускони на 6,4 млрд. евро.

Веднага след смъртта на бившия премиер и един от най-богатите хора на Италия, медиите започнаха да спекулират как ще бъде поделено наследството му.

Предполагаше се, че Берлускони може да раздели всичко поравно между петте си деца от два брака, но явно е решил друго и е оставил по-големият дял от компанията си на двете си най-големи деца от първата си съпруга Карла Елвира Дел'Оглио.

Марина и Пиер Силвио Берлускони, които са активни в управлението на семейния бизнес от началото на 90-те години на миналия век и вече притежават дялове във Fininvest, сега имат мажоритарен дял.

Трите деца от втория брак на бившия италиански премиер също получиха впечатляващо състояние - Барбара, Елинор и Луиджи станаха собственици на 47% от акциите на Fininvest.

Берлускони не е забравил и приятелката си Марта Фашина, с която прекара последните години, както и своя верен секретар и съветник Марчело Дел Утри.

"Заради любовта, която изпитвах към тях и любовта, която те ми дадоха", пише той в завещанието си и нарежда да бъдат отпуснати 100 милиона евро на Фашина и 30 милиона на Дел Утри. Братът на Берлускони Паоло наследява 100 милиона евро.

Семеен бизнес

Стойността на холдинговата компания Fininvest, в която самият Силвио Берлускони контролираше 61,21%, според някои оценки е 4,55 млрд. евро.

Тя включва много други компании, включително MediaForEurope (бивша Mediaset Group), ръководена от Пиер Силвио, издателската къща Mondadori, ръководена от Марина Берлускони, и банката Mediolanum.

Марина Берлускони е президент на Fininvest от 2005 г., а през юни акционерите потвърдиха пълномощията й.

След новината за смъртта на Силвио Берлускони акциите на MediaForEurope скочиха на фондовата борса в Милано, съпроводени от слухове за възможна продажба или сливане на групата, но ръководството на компанията бързо сложи край, заявявайки, че не са планирани големи промени. 

"Ние в семейството никога не сме говорили за продажба на Mediaset", каза Пиер Силвио Берлускони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика