Отварят 10 хуманитарни коридора за евакуация от Източна Украйна

OFFNews 07 април 2022 в 14:10 963 0

Снимка GettyImages

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че руските сили са се съгласили днес да бъдат отворени десет хуманитарни коридора за евакуация на граждани от три области в Източна Украйна, предаде БТА.

В съобщение в Телеграм Верешчук посочи, че гражданите от Донецка, Луганска и Запорожка област ще могат да се евакуират към градовете Запорожие и Бахмут.

Евакуациите към Бахмут, град в Донецка област, ще могат да се извършат от градовете Северодонецк, Лисичанск, Гирске и Рубижне в Луганска област.

Верешчук уточни, че хората, които искат да се евакуират от обсадения Мариупол, ще трябва да го направят със собствен превоз, предаде Ройтерс.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 феруари, се провалиха няколко опита за отваряне на коридори за автобуси до Мариупол, които да доставят помощ и да евакуират оттам хора. Двете страни си размениха взаимни обвинения за това, отбелязва агенцията.

Украинските власти съобщиха, че руските сили се прегрупират за нова офанзива на юг и изток и призоваха гражданите да напуснат тези райони. Според изявленията от украинска страна руските войски обаче на са постигнали някакви съществени пробиви в тези зони.

Местни представители на украинските власти съобщиха, че през последните дни Херсонска област на юг е подложена на руски артилерийски и ракетни обстрели.

Украинският президентски съветник Олексий Арестович заяви, че руските въздушни нападения сега са съсредоточени основно върху Източна Украйна, и допълни, че Мариупол още се държи. Според него руските опити да се обкръжат украинските войски на изток ще ударят на камък. "Ситуацията е под контрол", заяви той.

Украинската армия смята, че Русия иска да свърже с коридор по суша двете самопровъзгласили се републики в Донбас и анексирания през 2014 г. Крим.

Олег Синегубов, областен управител на Харков в Източна Украйна, съобщи, че за последното денонощие райони с цивилно население са били обстрелвани 48 пъти с цел, по думите му, "да се окаже натиск на гражданското население в Харков и да се разруши цивилната инфраструктура".

Той добави, че трима цивилни са загинали, а много домове са били разрушени при обстрел на град Балаклия, намиращ се близо до окупирания град Изюм, откъдето повече не могат да бъдат евакуирани граждани, както заяви Украйна.

Русия отрича да атакува цивилни.

В Мариупол, според кмета на града Вадим Бойченко, са блокирани поне 160 000 граждани, които са без електричество и течаща вода и страдат от недостиг на храна. По думите му броят на цивилните жертви там е около 5000.

По оценки на Бойченко, който напусна Мариупол, 40 000 негови жители са били принудително депортирани в Русия от райони на града, окупирани от руските сили. Москва говори за "бежанци", пристигащи от стратегическия пристанищен град, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови