Още 45 от героите от Азов се върнаха в Украйна

Разменени са срещу трима руски пилоти

OFFNews 06 май 2023 в 16:25 3856 2

азовци
Азовци.

45 от митичните азовци се завърнаха от руски плен в Украйна. Всичките са участвали в героичната отбрана на металургичния комбинат Азовстал в Мариупол.

42-ма от завърналите се са мъже, а жените са три.

Минути преди да стане обменът руските Телеграм канали обявиха, че от украински плен се завръщат трима руски пилоти. Уточнява се, че това е станало след сложни и дълги преговори.

По неписано правило животът на военните летци се смята за най-скъпо конвертируем. Въпреки това обменът 1 руски пилот за 15 от "кошмарните азовци" изглежда доста небалансиран.

"Всички освободени са от подразделения на Националната гвардия, създадени преди девет години на азовския бряг. 35 са редници и сержанти, 10-има са офицери. Сред тях има семейство войници, които са се оженили по време на отбраната на Мариупол, в Азовстал", написа в Телеграм Андрий Ермак, шеф на администрацията на президента Володимир Зеленски.

Също така, според него, сред освободените е и военен, който е бил в плен на руснаците в продължение на 2,5 години преди мащабното нахлуване, където е бил отведен по време на операция "Широкине".

Впоследствие е освободен от плен и веднага се е върнал в подразделението си, отново е бил пленен в "Азовстал" и сега се връща у дома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки