Осъдиха на 2 години затвор железничар, заснел движение на руска техника в Беларус

Красимир Крумов 26 юли 2022 в 11:06 4173 5

Александър Лучинович

Снимка Вясна

Александър Лучинович

Железничарят от Гомел Александър Лучинович е бил осъден на 2 години затвор заради публикуване на видео с руска военна техника, движеща се през територията на Беларус, съобщи правозащитният беларуски сайт „Вясна“. Лучинович беше обвинен в извършване на престъпление по част 1 на чл. 361-4 от Наказателния кодекс "Съдействие на екстремистка дейност".

44-годишният Александър Лучинович е работел като кондуктор-шафнер в железопътния транспорт и бил задържан на 31 март на работното си място, в Гомелския клон на Беларуската железница. При задържането му бил иззет телефонът, след което при обиск бил съставен протокол по Кодекса за административните нарушения и шафнерът бил изпратен за едно денонощие арест. След изтичането на този срок мъжът не е бил освободен, а само бил „преоформен“ като арестант по наказателно дело за съдействие на екстремистка дейност.

Вината на Лучинович е в това, че е публикувал в телеграм канала на популярния от началото на войната в Украйна мониторингов проект „Беларуски гаюн“ видео с предвижването на руска военна техника през територията на Беларус. Това е станало още преди каналът да бъде обявен за екстремистки в държавата на Лукашенко. Телеграм каналът „Беларуски гаюн“ има почти 490 хиляди абонати и е основният източник за активността на беларуската и руската армии на територията на Беларус – военни транспорти, кацания и излитане на авиационна техника, артилерийски или ракетни залпове и прочие.

През април проектът публикува личните данни на руските войници-мародери, които изпращаха по домовете си из цяла Русия плячката си, заграбена в Украйна по време на войната. Каналът беше този, който на 2 април разкри мародерската същност на руската армия в Украйна като публикува видео от пощенски клон в Беларус, представящо руснаците, изпращащи трофеи у дома.

На 15 април Лучинович е бил настанен в Следствен изолатор номер 3 (СИЗО-3) и са му повдигнати обвинения. По време на съдебния процес Областния съд в Гомел прокурорът е поискал за подсъдимия наказание от 2 години затвор при общ режим въпреки липсата на доказателства за екстремистка дейност от страна на железничаря. Лучинович не е признал вината си, но е казал, че наистина е заснел конвоя с руска военна техника и е изпратил видеото в чат-бота на „Беларуски гаюн“. Съдът е признал мъжа за виновен и е удовлетворил искането на прокуратурата за 2 години затвор.

На 31 март близък до властта в Минск телеграм канал публикува записи с 38 разкаяли се железопътни работници.

Лучинович, вероятно, няма да е последният осъден железничар от Беларус. В деня на задържането му „Беларуски гаюн“ съобщи, че властите са започнали масови арести на железничари, а в един от каналите се появиха 38 видеоклипа със служители на железниците, които се разкайват за това, че са публикували снимки и информация за руската армия в Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

26.07 2022 в 15:04

Еврото, предупредих те още вчера. Размекнал си се нещо и си станал невнимателен. Ето сега си казал, че война имало.
Внимавай, че уморените тролове са като уморените коне. Знаеш какво става със тях, нали?

3714

4

GB

26.07 2022 в 13:06

И Терес о...

1) Война ли е вече или още си е сво?

2) Беларус страна във войната ли е?

2051

3

Propaganda

26.07 2022 в 12:29

Сега пък не било военна операция, а война се изтропа тролчето.

Алоууу, митрафонова, стягай си робите, че вече дори опорките не ти следят. Верно, лято е, ама много се разхайтиха платените ти въшкарчета/русофилчета.

3190

2

Гроздан

26.07 2022 в 12:27

Нали според твоите ментори това не е война, а специална военна операция! Ще ти отрежат копейките, трол!