Осъдиха критикът на Путин Алексей Навални на 5 г. условно

OFFNews 08 февруари 2017 в 20:33 5642 7

Районният съд в руския град Киров осъди опозиционера Алексей Навални на 5 години затвор условно. Той бе признат за виновен в присвояване на държавни средства, съобщи ТАСС. Другият обвиняем по същото дело Пьотър Офицеров получи присъда от 4 години условно.

Съдът постанови двамата да бъдат глобени с по 500 хиляди рубли (7925 евро).

Навални каза в съдебната зала, че не е съгласен с присъдата и ще я обжалва. "Аз ще участвам в изборите за президент догодина. Още сега участвам в предизборна кампания", заяви критикът на Кремъл, цитиран от Дарик. 

Фондацията за борба с корупцията, чийто основател е Навални, обяви, че осъдителната присъда няма да повлияе на плановете му да участва в президентските избори догодина. По думите на началника на правния отдел на фондацията Иван Жданов присъдата няма да попречи на издигането на кандидатурата на Навални и предизборната му кампания, "защото ще бъде отменена от по-горна инстанция или от Европейския съд за правата на човека".

Плановете на Алексей Навални да се яви на кметските избори в Москва през 2013 г. бяха затруднени, след като съд в същия град Киров го призна за виновен и го прати в затвора. Но след прекарана една нощ зад решетките съдът се събра на извънредно заседание и пусна Навални на свобода с условна присъда. Този необичаен ход бе възприет тогава от наблюдатели като решение на Кремъл да го допусне като съперник срещу своя кандидат за кмет, за да изглежда той по-легитимен, припомня АП. Тогава Навални се класира втори, събирайки около една трета от гласовете на московчани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

7

косата

18.02 2017 в 22:06

Не е здравословно да се критикува государ ...

10910

4

1Sion1

09.02 2017 в 00:49

Е като краде, какво да го правят?Паметник?!Значи всеки крадец в днешно време се обявява за противник на Путин и следва индулгенция, що ли?!

11178

1

Крушата

08.02 2017 в 21:28

Направил си е сметанката Навални. Може колкото си иска да краде. Само да развее знамето, че уж е "критик" на Путин Европейския съд ще застане плътно зад него и така той става непоклатим.