Бивш шеф на Пентагона: Войната с джихадистите може да продължи 30 години

Offnews 07 октомври 2014 в 07:22 5241 2

Въздушни удари Ирак

Войната с джихадистите от Ислямска държава може да продължи 30 години. Това каза бившият военен министър на САЩ Леон Панета. От началото на военните операции в Сирия и Ирак, Вашингтон е похарчил малко над 1 милиард долара.

Джихадистите установиха тази нощ контрол индустриалната част в сирийския град Кобане до границата с Турция.

Настъплението им в района накара десетки хиляди кюрди да напуснат домовете си и да потърсят убежище в Турция. Заради продължаващото насилие на джихадистите стотици кюрди окупираха холандския парламент с настояване за по-активни действия в битката срещу групировката в Ирак и Сирия. След кратки преговори със силите на реда протестиращите кюрди напуснаха сградата.

Междувременно Съединените щати съобщиха, че за първи път са използвали хеликоптери “Апачи” срещу позиции на Ислямска държава, близо до Фалуджа

Самолети на страните от международната коалиция срещу радикалната групировка в Сирия и Ирак са нанесли 10% от близо 2000 въздушни удара в рамките на въздушната операция срещу джихадистите, съобщава AFP, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната на САЩ.

По данни на източници от Пентагона, от началото на въздушната операция на коалицията под ръководството на САЩ самолети на американските ВВС са нанесли 1768 въздушни удара, докато самолети на други страни, влизащи в коалицията, са нанесли 195 удара.

Тези цифри, които за пръв път хвърлят светлина върху участието на арабските коалиционни партньори, отразяват доминантната роля на американската армия във военната кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика