Нов скандал с Хари и Меган: защо биографичната книга за тях е изтеглена от холандския пазар

Нов скандал с Меган и Хари по повод расизма на краля

OFFNews 01 декември 2023 в 09:36 2276 0

Хари и Меган

Снимка Getty images

Хари и Меган

Продажбата на холандския превод на биографична книга за британските кралски особи е спряна, след като член на кралското семейство е посочен поименно като "расист" - той е изразил загриженост относно цвета на кожата на сина на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, докато тя е била бременна, съобщи авторът на книгата.

Маркъл, която е наполовина чернокожа и наполовина бяла, каза пред Опра Уинфри в интервю през 2021 г., след като тя и съпругът ѝ спряха да "работят" като кралски особи и се преместиха в Калифорния, че е на няколко пъти е имало "притеснения и разговори за това колко тъмна може да бъде кожата му, когато се роди". Двойката отказва да назове името на онзи член на семейството, участвал в разговора.

Споровете отново изплуваха, след като британският кралски биограф Омид Скоуби издаде книгата си "Endgame". През август той публикува книгата: "Вътре в кралското семейство и борбата на монархията за оцеляване". В английската версия на книгата се твърди, че има двама замесени, но не се посочват кралските особи, които са направили расистките коментари, което според Скоуби се дължи на опасенията му относно законите за клевета. Сп. Тайм също не посочва имената им.

В холандския превод обаче името беше публикувано, което доведе до временно изтегляне на книгата след публикуването ѝ във вторник.

Холандското издателство написа в изявление на уебсайта си, че "е било принудено временно да изтегли книгата от пазара, тъй като в холандското издание е възникнала грешка", и заяви, че тя ще бъде налична в книжарниците на 8 декември. Омид Скоби се появи в четвъртък по ITV, за да се защити, като заяви, че никога не е назовавал кралските особи в английската книга, а тя е единствената версия, по която е работил, и не е виждал преводите, докато не са излезли.

В сряда британският телевизионен водещ Пиърс Морган назова имената на две кралски особи в предаването си, рискувайки да му заведат съдебно дело.

Преди време интервюто на Уинфри с двойката предизвика шоков удар. В отговор на репортерски въпрос, последвал интервюто - дали кралското семейство е расистко, братът на Хари, принц Уилям, заяви: "Ние съвсем не сме расистко семейство".

В по-късно интервю за ITV Хари отрече предположението, че той и Меган са обвинили семейството си в расизъм, като заяви, че не би описал инцидента като расистки и посочи, че има разлика между расизъм и несъзнателни предразсъдъци.

През 2020 г. Хари и Меган се оттеглиха от висшите си задължения като кралски особи и престанаха да бъдат "работещи" кралски особи. Двойката заяви пред Уинфри, че "фанатичните" британски таблоидни медии, които Хари също обвини в лошо отношение към покойната си майка принцеса Даяна, са голяма част от причините за напускането им.

Сп. Тайм е отправило молби за коментар към холандското издателство и пресслужбите на двореца.

Тази сутрин в репортаж от Лондон по bTV се изрече името на кралската особа, индиректно обвинена в расизъм и това е кралят на Англия Чарлз.

*По материали от сп. Тайм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика