Никола Стърджън изненадващо подава оставка като премиер на Шотландия

OFFNews 15 февруари 2023 в 13:31 1946 1

Никола Стърджън

Снимка АП/БТА

Никола Стърджън

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън изненадващо съобщи, че подава оставка след осем години на поста.

Ръководителката на отслабващото Движение за независимост на Шотландия обяви това на пресконференция в Единбург. Тя ще остане на поста си до назначаването на нов лидер.

Стърджън заяви, че знае, че "сега е моментът" да се оттегли, и добави, че това е "правилно за мен, за моята партия и за страната".

"Първо, макар да знам, че ще бъде изкушаващо да се възприеме като такова, това решение не е реакция на краткосрочен натиск", каза първият министър. "Това решение е резултат от по-дълбока и дългосрочна оценка."

Стърджън е изправена пред нарастващо напрежение с правителството на Обединеното кралство в Лондон във връзка с независимостта на Шотландия, както и с решението на Уестминстър да блокира шотландски закон, целящ да позволи на транссексуалните в Шотландия да променят законния си пол без медицинска диагноза.

Никола Стърджън е премиерът, под чието ръководство започна кампания за независимост от Великобритания. Премиерът се обяви "за" оставане на Шотландия е ЕС след Брекзит. През 2023 предстои нов референдум за независимост, след като през 2014 г. шотландците гласуваха да останат част от Великобритания.

Днес Стърджън обяви, че не напуска политиката и ще продължи със своите кампании. 

"И очевидно има независимост", каза тя и добави, че е "убедена, че каузата е спечелена".

Позовавайки се на постиженията си по време на мандата си, Стърджън заяви още: "Днес Шотландия е по-справедлива, отколкото беше през 2015 г. Има толкова много неща, с които се гордея, но винаги има още много какво да се направи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови