Непал ще премахне боклук и мъртви тела от Еверест

Дарина Драганова 09 април 2024 в 12:43 2799 0

Панорамна снимка на Еверест

Снимка от Уикипедия

Панорамна снимка на Еверест

С началото на сезона за алпинизъм в Хималаите през 2024 г. ще бъде възобновен високопланинският проект за премахването на тонове боклук от връх Еверест. Според непалската армия, кампанията за почистване на планините е събрала 110 тона отпадъци между 2019 г. и 2023 г. Армията, която провежда инициативата за почистване в партньорство с мултинационалната марка Unilever, ще ръководи кампанията и тази година.

12 военни, подпомагани от 18 шерпи, ще пристигнат в базовия лагер на Еверест на 14 април, за да започнат работа. В допълнение към премахването на около 10 тона боклук армията планира да свали от планината пет мъртви тела. Те са на алпинисти, загинали при опит да изкачат най-високия връх в света. През 2023 г. е потвърдено, че на Еверест са загинали 12 алпинисти, а други петима все още са в неизвестност.

Понастоящем повечето от тези, които се опитват да изкачат 8849-метровия връх, го правят през Непал. Миналата година непалското правителство е издало рекордните 478 разрешителни за изкачване на Еверест. Това обаче не е общият брой на хората, които ще бъдат в планината, тъй като с групите за изкачване присъстват водачи шерпи, помощен персонал и други. В резултат на това, пренаселеността и боклукът са два от най-големите проблеми, които тормозят Еверест през последните години. Един от най-големите екологични проблеми са човешките отпадъци.

Сезонът за катерене през 2024 г. ще бъде първият, в който всички катерачи ще бъдат задължени да използват торбички за изпражнения, раздадени от правителството, и да носят отпадъците си обратно, когато слизат от по-високите планински лагери.

"Всеки човек отделя по 250 грама екскременти на ден и ще прекара две седмици в по-високите лагери, за да се изкачи на върха", казва Дивас Покрел, първи вицепрезидент на Асоциацията на изкачващите Еверест, пред CNN миналия месец. Освен това през 2024 г. за първи път на всички катерачи на Еверест ще бъдат издадени чипове за проследяване, които могат да помогнат при издирвателни и спасителни мисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки