НАТО зове Германия пак да превърне Бундесвера в страшилище

Това наистина е "цайтенвенде", нуждаем се от силна и подготвена германска армия, заяви генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в Берлин

OFFNews 01 декември 2022 в 15:39 8117 4

Войници от Бундесвера
Войници от Бундесвера.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия да продължи да подсилва въоръжените си сили на конференция по сигурността в Берлин.

"Решението на Германия значително да увеличи разходите си за отбрана е историческо с инвестиции в нови изтребители, хеликоптери, кораби и подводници", заяви Столтенберг. "Това наистина е "цайтенвенде" (от немски Zeitenwende/повратна точка), която отразява нашата променена среда за сигурност", каза той, визирайки войната на Русия срещу Украйна.

И добави:

"Нуждаем се от силен и подготвен Бундесвер."

Столтенберг също така подчерта значението на отбранителната индустрия в Германия.

"Това е от значение за сигурността на Германия, това е от значение за сигурността на Европа и то е от значение за световната сигурност", каза той, цитиран от ДПА.

Обръщайки внимание на Украйна, Столтенберг призова да бъде продължена и засилена подкрепата за нея.

"Не бива да подценяваме Русия. Руските ракети и дронове продължават да се сипят над украинските градове, цивилни и критична инфраструктура, причинявайки огромно човешко страдание с настъпването на зимата", заяви генералният секретар на НАТО.

Столтенберг приветства германската финансова, хуманитарна и военна подкрепа за Украйна и каза, че тя се усеща на бойното поле. Той отново повтори призива си за противопоставяне срещу авторитарните режими като Русия.

"Не може да има траен мир, ако агресорът спечели, ако потисничеството и автокрацията победят свободата и демокрацията. Така че най-добрият начин да бъде подкрепен траен мир е подкрепата за Украйна", заяви Столтенберг.

Според него опасната зависимост от руския газ също трябва да бъде взета предвид в отношенията с Китай.

"Ние, разбира се, ще продължим да търгуваме и да си взаимодействаме икономически с Китай, но трябва да бъдем наясно с нашите зависимости, да намалим своята уязвимост и да управляваме рисковете", заяви генералният секретар на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

02.12 2022 в 10:43

Искам само да добавя в написаното от мен преди малко относно бясната надпревара в превъоръжаването в целия свят заради путлеровата инвазия - колко хубаво би било в един идеален свят тези средства да бъдат употребени за здравеопазване, образование, космически и други научни изследвания, зелена сделка и прочие!? Може би ще стане, ма няма да сме живи да го видиме...

-529

5

6екеr4о

02.12 2022 в 10:40

Искрено се надявам пожеланието на Столтенберг да се сбъдне! Немската армия, както и армиите на повечето западноевропейски страни, се оказаха в някаква степен, голяма може би, неподготвени. Това пролича от прегледа, която всяка страна направи, на наличностите от въоръжение, боеприпаси и прочие с цел предоставяне на излишъците на Украйна. Оказа се, че наличностите са доста по-малко от очакваното.
На следващо място следва да се отбележи, че и немската военна промишленост не е особено конкурентна. Анализаторите сочат за пример сделката, която Полша сключи за доставка на 1000 танка, не за прочутия Леопард, а за танкове произведени в Южна Корея.
Увеличението на военния бюджет на Германия със 100 милиарда евро е добра новина за всички държави - членки на НАТО и много се надявам да бъдат постигнати резултати в кратки срокове!
Но заради уродския режим на Путлер и гадната му война в Украйна в целия свят се развихри такава безумна надпревара във въоръжаването, че ми е бедна фантазията.

1220

4

хr4

01.12 2022 в 19:18

Абе ше се сетите вие коя е истинската армия в Европа! Само не им давайте да правят политика, че там яко "калят" положението...