National Geographic призна: Отразявахме расистки цветнокожите

OFFNews 14 март 2018 в 16:55 5469 0

Списанието National Geographic призна, че десетилетия наред е отразявало чернокожите и етническите малцинства в САЩ по расистки начин, пише "Гардиън".

От изданието допълват, че често са популяризирали образа на "благородния дивак" на етническото население на САЩ.

Вътрешно разследване на списанието от миналата година показва, че до 70-те години на миналия век е "пренебрегвало малцинствените етнически американци, които не са били работници или домашна прислуга и че е изобразявала цветнокожите хора като "екзотични, честно голи, щастливи ловци и благородни диваци - всеки тип клише".

Главният редактор на списанието Сюзън Голдбърг, в чийто априлски брой една от темите е посветена на расите, заяви: "Съвпадението на излизането на броя с 50-годишнината от смъртта на Мартин Лутър Кинг е достоен момент да се обърнем и за прегледаме къде сме стигнали като раса".

Разследването представя редица примери за исторически расизъм.

Една статия от 1916 г. за Австралия включва снимка на двама местни австралийци с надписа: "Южните австралийски чернокожи: Тези диваци са на най-ниското ниво по отношение на интелигентността сред всички човешки същества".

Друга публикация от 1962 г. пък показва няколко снимки на местно население от тихоокеанските острови, очаровани от технологията, която виждат.

Вътрешния преглед на архивите на National Geographic е проведен от части от Джон Едуин Мейсън, историк в Университета във Вирджиния, който споделя: "Американците са имали идеи за света от филми за Тарзан и груби расистки карикатури. Сегрегацията беше такава. National Geographic е учило толкова, колкото е подсилвало тези образи, които вече са били изградени, и го правило чрез едно списание с огромна власт".

"National Geographic възниква по времето на колониализма, когато светът е разделен на колонизатори и колонизирани. Това е и линията, по която списанието отразяваше света", допълва Мейсън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!