Направи си сам. Турция започна сглобяването на прототипа на собствен изтребител 5-то поколение TF-X

Красимир Крумов 24 ноември 2022 в 20:14 17250 0

Снимка ТРТ

Турция започна сглобяването на прототипа на собствения си изтребител от пето поколение TF-X

„Турция започна работата по сглобяването на прототипа на собствен изтребител 5-то поколение TF-X“, съобщи в четвъртък ръководителят на Военно-промишления комплекс на страната Исмаил Демир, цитиран от държавната телевизия ТРТ.

Демир, който оглавява департамента за отбранителната промишленост на Турция, каза, че вече върви сглобяването на фюзелажа и крилата на прототипа, а на 18 март 2023 година самолетът трябва да напусне за първи път хангара. Премиерата е насрочена за годишнината на Галиполската операция – на 18 март 1915 година Анкара чества победата на Османската империя при Чанаккале.

Работата по създаването на прототип на самолет се извършва от специалисти от турската аерокосмическа корпорация TUSAŞ в координация с Департамента за отбранителната промишленост.

Церемонията по започване на сглобяването на самолета се проведе в производствената площадка на TUSAŞ с участието на представители на Министерството на националната отбрана, и турските военновъздушни сили.

Прототипът на турския военен самолет ще отговаря напълно на международните стандарти. Когато бъде създаден, ще съдържа около 6500 части и 30 различни подсистеми.

Темел Котил, генерален директор на TUSAŞ, каза, че в проекта за създаване на военен самолет участват повече от 13 000 специалисти. „След като прототипът бъде изваден от хангара, ще започнат наземните тестове. Самолетът ще се подготви за първия си полет. Горди сме, че допринасяме за инициатива от национално значение“, каза Котил, цитиран от ТРТ.

„При реализирането на проекта за военен самолет са взети предвид всички съвременни технологии и разработки на Турция. Много компании в страната участват в работата по създаването на двигател, климатични системи, колесник, авионика, радари, сензори, компютърно управление, авиационен електрогенератор - с една дума, всички компоненти на бойна машина. Включваме всяка компания, която може да допринесе“, каза Темел Котил по-рано.
През март 2021 г. главният изпълнителен директор на TUSAŞ отбеляза , че изтребителят 5-то поколение TF-X ще бъде въведен в експлоатация през 2029 г., като цената на самолета ще бъде 100 милиона долара. Според плановете военнотехнологичната компания TUSAŞ ще произвежда по два TF-X на месец. През септември 2021 г. стана известно, че TUSAŞ започва да прилага технологията на дигиталния близнак в дизайна на TF-X. В Турция има програма TF-X National Combat Aircraft (MMU), която е съвместен проект на TUSAŞ и заместник-министъра на отбранителната промишленост на Турция (Savunma Sanayii Başkanlığı, SSB) за създаване на национален изтребител от 5-то поколение.
Технологията на дигиталния близнак или „цифров близнак“ е виртуален модел на продукт или машина, който постоянно се коригира въз основа на резултатите от полеви експерименти и надеждно прогнозира поведението му през целия жизнен цикъл. В самолетостроенето "цифровите близнаци" се използват по-специално при проектирането, производството и експлоатацията на двигатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!