Нападнатият в Судан български гражданин се прибра у нас невредим

Не можеш да излезеш от вкъщи дори за хляб. Войските не стрелят по цивилни, но въоръжени банди нападат и убиват, разказват Ясер Махмуд и втория евакуиран с него българин Насрадин Мансурж

OFFNews 30 април 2023 в 10:06 850 0

Дим се издига над суданската столица Хартум. Обстрелът и боевете в страната продължават половин месец.

Снимка БТА/АП

Дим се издига над суданската столица Хартум. Обстрелът и боевете в страната продължават половин месец.

Нападнатият в размирен Судан български гражданин Ясер Махмуд се прибра в България заедно с още един евакуиран оттам.

Двамата пристигнаха минути след полунощ на 30 април с полет от Кипър, съобщи Министерството на външните работи (МВнР) пред БТА.

Ясер Махмуд и Насрадин Мансурж първоначално отказали евакуация, тъй като се грижили за свои близки в африканската държава. Впоследствие променили решението си и се обърнали към посолството ни в Кайро и Ситуационния център в МВнР.

Махмуд - син на суданец и българка - е нападнат от въоръжена група в Судан, но не е пострадал, уточниха от МВнР. След нападението се обърнал към България за помощ за евакуация.

„Ситуацията беше критична... и много ужасна. Не можехме да излезем от вкъщи – да си вземеш хляб или други необходими неща. Страх. Ако излезеш на улицата, може да те нападнат или да те застрелят. Възможно е да падне и бомба при въздушен удар. Хората умират“, разказва Насрадин пред bTV.

„Навсякъде има въоръжени банди и се стреля. Войските не стрелят по хората, но въоръжените банди стрелят директно и нападат хората, за да ги ограбват. Ние бяхме заедно с един сирийски гражданин и двама суданци от енергото – оправяхме тока. В този момент мина една въоръжена банда, обраха ни – взеха ни парите и телефоните, дори колата ни взеха. И ни оставиха. Ние се прибрахме пеша, но поне бяхме живи и здрави“, споделя и Ясир Махмуд.

Ден преди евакуацията той изважда международния си паспорт от автомобила и това му помага да напусне страната. „Имах възможност – разполагах с кола и достатъчно гориво. Останах последен, защото трябваше да изведа от столицата по-възрастните си роднини. Тях ги закарах в судански градове, които са далеч от военните конфликти. След това аз се евакуирах в България“, казва още мъжът.

Откакто започна военният сблъсък между частите на двама висши генерали в Судан на 15 април, оттам са евакуирани 39 български граждани.

Какво се случва в Судан и защо то има значение за останалия свят

Най-малко 512 души са били убити и близо 4200 - ранени от воюващите въоръжени сили на ген. Абдел Фатах Бурхан и паравоенна организация Сили за бърза подкрепа на ген. Мохамед Хамдан Дагало.

Кризата доведе до масова евакуация. За някои страни, например Обединеното кралство, тя вече приключи.

Около 14 000 судански граждани вече са влезли в Египет, съобщиха официални лица в Кайро, а ООН съобщи, че около 20 000 вече са достигнали Чад.

Храната, водата и горивото сега са скъпи и не достигат в столицата Хартум, а само 16 процента от здравните заведения все още функционират, съобщи Световната здравна организация.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика