Нападнатият при щурма на Капитолия полицай бил починал от естествени причини

OFFNews 20 април 2021 в 14:07 2146 0

Снимка Wikimedia commons CC BY SA 2.0

Цветя и съболезнования за семейството на Сикник, оставени на оградата на Капитолия

Брайън Сикник, полицай от Капитолия, ранен по време на сблъсъци с бунтовниците при щурма на 6 януари, е получил инсулт и е починал от естествена смърт, заявиха съдебни лекари от Вашингтон. Това намалява шансовете да бъде повдигнато обвинение на някого за смъртта на служителя.

Първоначално разследващите са смятали, че полицаят е бил ударен в главата с пожарогасител, въз основа на изявления, събрани в началото на разследването, според двама запознати със случая. И по-късно те предполагат, че 42-годишният Сикник може да е погълнал химично вещество - вероятно спрей за защита от мечки - което може да е допринесло за смъртта му.

Но определянето на естествена причина за смърт означава, че само медицинско състояние е причинило смъртта му, а не нараняване. Това заключение вероятно ще попречи на федералните прокурори да повдигат обвинения за убийство за смъртта на Сикник.

Полицията на Капитолия заяви, че агенцията приема констатациите на медицинския експерт, но решението не променя факта, че Сикник е починал при изпълнение на служебния си дълг, „смело защитавайки Конгреса и Капитолия“.

„Атаката срещу нашите служители, включително Брайън, беше атака срещу нашата демокрация“, се казва в изявление на полицейските служители. „Полицията на Капитолия на Съединените щати никога няма да забрави смелостта на офицер Сикник, нито смелостта на който и да е офицер на 6 януари, които рискуваха живота си, за да защитят нашата демокрация."

Федералните прокурори обвиниха двама мъже за използване на спрей за защита от мечки срещу Сикник по време на бунта. Арестуваните Джордж Таниос, 39 г., от Западна Вирджиния и Джулиан Хатер, 32 г. от Пенсилвания, бяха най-близко заподозрените от федералните прокурори за петте смъртни случая, станали по време и след бунта.

Адвокатите на двамата мъже не дадоха незабавен коментар в понеделник.

Сикник почина, след като защитава Капитолия срещу тълпата, нахлула в сградата, докато Конгресът заседаваше, за да удостовери изборната победа на Джо Байдън над Доналд Тръмп. Това се случи, след като Тръмп призова своите привърженици да се „борят като за последно”, оспорвайки загубата му.

Прокурорите се позовават на съдебните документи, според които двамата са носили спрей за защита от мечки. Хатер опитва да го извади от раницата на Таниос. По-късно Хатер е забелязан да държи в ръка флакона, докато се намира само на 1,5 - 2 м от полицаите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови