МВнР с препоръки към българските граждани, желаещи да се евакуират от Израел

OFFNews 11 октомври 2023 в 19:49 1112 0

Снимка МВнР

Ситуацията в Държавата Израел остава изключително напрегната, поради което съветваме българските граждани да се въздържат от пътувания в Израел, съобщиха от Министерство на външните работи.

Призовават се българските граждани, които се намират в страната, да се регистрират в посолството, независимо дали желаят да напуснат Израел незабавно или нямат такива намерения.

От МВнР припомнят, че посолството на Република България в Тел Авив актуализира ежедневно базата данни с имената на българските граждани, които търсят начин да напуснат Израел.

За момента няма планиран полет, който българската държава да изпрати специално за извеждане на български граждани от Израел. Това уточниха от МВнР, като съветват сънародниците ни, които искат да напуснат страната, да потърсят възможност да го направят чрез търговските полети, които продължават да оперират от летище Бен Гурион до различни точки в Европа, в това число и България. Към момента Израел може да бъде напуснат и чрез пристанището в Хайфа.

От МВнР молят гражданите да запазят спокойствие и коректно да информират за статуса си в Израел и причините за пребиваване в страната.

МВнР и посолството в Тел Авив са на разположение при нужда от допълнително съдействие, в рамките на възможностите си.

В случай че българската държава организира нов полет за български граждани, приоритет при уведомяването им ще продължи да бъде даван на краткосрочно пребиваващи, медицински и хуманитарни случаи, майки с малки деца и хора, живеещи в много рискови региони (южните части на Израел).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика