Масови протести блокираха Багдад, кризата в Ирак се задълбочава

OFFNews 03 ноември 2019 в 18:44 2693 0

Снимка Twitter/Zahra Ali

Протестиращи блокираха основните пътни артерии в столицата на Ирак - Багдад. Те паркираха коли на ключови кръстовища в града, а полицията наблюдаваше, без да се намеси, пише Би Би Си. В днешния първи работен ден от седмицата в страната учениците организираха седящи стачки в училищата си, а правителствени служби останаха затворени.

Масовите антиправителствени демонстрации започнаха на 1 октомври, когато десетки хиляди излязоха по улиците с искания за повече работни места, прекратяване на корупционните практики и по-добри обществени служби в страната. Силовата реакция на властите обаче доведе до смъртта на 250 души и ескалация на напрежението. Протестиращите отказват да се приберат у дома, както и да се съобразят с въведения в края на октомври вечерен час.

"Решихме да блокираме пътища като послание към правителството, че ще продължим да протестираме, докато корумпираните хора и крадците не бъдат изритани и режимът не падне - заяви Тахсен Насер, 25-годишен демонстрант, цитиран от AFP. - Не позволяваме на правителствените служители да достигнат до работните си места, с изключение на работещите в хуманитарната област."

Подобни протести започнаха и в град Кут, югоизточно от Багдад.

Протестиращите са крайно разочаровани от министър-председателя Адил Абдул-Махди, дошъл на власт преди малко повече от година с обещания за реформи, които досега не са се случили. Разочаровани от неспособността на премиера икономист да се справи с високия процент безработица, ширещата се корупция и лоши обществени услуги, млади иракчани излязоха на протест по улиците на Багдад. Протестите ескалираха и се разпространиха в страната, след като въоръжените сили отговориха с убийства на демонстранти. След първата вълна на недоволство, която продължи 6 дни, в които бяха убити 149 цивилни, Абдул-Махди обеща ремонт на кабинета си, намали заплатите на високопоставените държавници и предложи модел, по който младежката безработица да бъде намалена. Но протестиращите твърдят, че исканията им не са изпълнени и продължават с уличните демонстрации.

В отговор на кризата миналата седмица президентът Бахрам Салех заяви, че министър-председателят Адил Абдул-Махди ще подаде оставка, ако партиите се обединят около фигура, която да го наследи на поста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови