Мъск загуби лидерството в класацията на Forbes два пъти за един час

OFFNews 07 декември 2022 в 21:40 2419 0

Мъск

Снимка Getty images

Илон Мъск

Основателят на Tesla и SpaceX, а отскоро и собственик на Twitter, Илон Мъск на два пъти днес загуби първото място в списъка на най-богатите хора на Forbes, отстъпвайки го на президента на френската група LVMH Бернар Арно.

За първи път Мъск оглави класацията на милиардерите на Forbes през пролетта на 2021 г., когато състоянието му достигна 219 милиарда долара - тогава той измести от първото място основателя на Amazon Джеф Безос, чието състояние Forbes оценява на 171 милиарда долара, съобщи Би Би Си.

По това време френският бизнесмен Бернар Арно е на трето място. За първи път той попада в челната тройка през 2020 г. - оттогава състоянието на семейство Арно се е увеличило повече от два пъти - от 76 млрд. долара на 158 млрд. долара, според Forbes.

Компанията му LVMH е френски конгломерат за луксозни стоки. Основана е през 1987 г. чрез сливането на модните къщи Louis Vuitton и Moët Hennessy и сега обединява 75 луксозни марки. През 2021 г. LVMH беше избрана за най-скъпата компания в Европа. Предприятието се управлява от семейство Арно.

"Падението" на Мъск се дължи на резкия спад в цената на акциите на Tesla, които загубиха повече от 47%, след като милиардерът направи предложение да купи Twitter за 44 млрд. евро тази пролет. Инвеститорите започнаха активно да се отказват от акциите на производителя на електромобили, опасявайки се, че цялото внимание на предприемача сега ще се насочи към Twitter.

Към 19:00 ч. по Гринуич състоянието на Мъск се оценява на 185,8 млрд. долара, а това на Арно - на 184,7 млрд. долара. На трето място в списъка на най-богатите хора на планетата е индийският милиардер Гаутама Адани със 134,8 млрд. долара. Класациите се актуализират в реално време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови