Майката на отвлечения журналист: Изтезавали са го, гримирали са го да не личи

OFFNews 26 май 2021 в 08:21 4649 0

Снимка АП/БТА

Демонстранти протестират срещу ареста на Роман Протасевич пред посолството на Беларус във Варшава.

Увеличават се опасенията, че задържаният в Беларус опозиционен журналист Роман Протасевич е подложен на изтезания, съобщава ДПА. Агенцията цитира майка му - Наталия Протасевич, която твърди, че има ясни доказателства, че върху сина й е упражнено насилие, което се виждало в разпространеното в понеделник от Минск видео с журналиста в предварителния арест.

Роман Протасевич беше задържан от беларуските власти, заедно с приятелката си, в неделя, след като отклониха в Минск полет от Атина за Вилнюс.

В интервю за ДПА, цитирано от БНР, майката на Протасевич подчертава, че не е хирург, но е сигурна, че носът на сина й е счупен, а лявата му буза е подута. Тя смята и, че синът й е гримиран, за да не си личат нараняванията му. Майката на Роман Протасевич е забелязала и белези от душене по врата на сина. Според нея, той е изтезаван, за да изтръгнат признания от него.

В разпространиното от властта в Минск видео журналистът признава, че е организирал бунтове в Беларус, но че в ареста се отнасят с него, съгласно закона. Според майката на журналиста, която живее с баща му в изгнание в Полша, е възможно беларуските власти да злоупотребят с приятелката му, за да пречупят сина й.

Протасевич беше задържан от беларуските власти, заедно с приятелката си, рускинята София Сапега, в неделя, след като отклониха в Минск полет от Атина за Вилнюс.

А във видеозапис, публикуван в Интернет София Сапега заявява, че е редактор на телеграм канала "Черна книга на Беларус", който през април беше признат от беларуски съд за екстремистки, предаде ТАСС.

Междувременно, американският президент Джо Байдън съобщи, че санкциите на Вашингтон срещу Минск са в ход, но отказа повече подробности.

Днес по случая ще заседава Съветът за сигурност на ООН.

Естония, Ирландия и Франция ще повдигнат въпроса на среща с 15-те държави постоянни- членки на Съвета. Западните страни обвиняват Беларус, че стои зад отвличането на самолета, на борда на който пътуваше опозиционния журналист Роман Протасевич. Самолетът беше отклонен заради информация за бомбена заплаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови