Майк Пенс се отказа да се бори за президент на САЩ, отваря по-широко вратата за Тръмп

Александра Маркарян 29 октомври 2023 в 10:45 967 0

Майк Пенс

Снимка БТА/АП

Майк Пенс

Бившият американски вицепрезидент Майк Пенс се оттегля от президентската надпревара. Той няма да се бори да стане следващият президент на САЩ на изборите през 2024 г. с обяснението, че "това не е моето време", предаде Би Би Си.

Пенс направи изявлението си пред Републиканската еврейска коалиция в Лас Вегас в събота следобед.

Той е първият голям републикански кандидат, който прекратява кампанията си в състезанието, водено от бившия президент Доналд Тръмп.

Последните социологически проучвания показваха, че той изостава и трудно печели подкрепата на републиканските избиратели.

Кампанията на бившия вицепрезидент е натрупала и големи дългове. Към края на септември Пенс дължи 621 000 долара, а в банката има 1,2 млн. - значително по-малко от свои съперници.

"Напускам тази кампания, но никога няма да напусна битката за консервативните ценности", пише той в изявление към поддръжниците си.

64-годишният Пенс загуби подкрепата на много републиканци, когато публично сложи край на партньорството си с Тръмп заради бунта на Капитолия от 2021 г. Бившият вицепрезидент заяви през март, че насърчаването на бунтовниците от страна на Тръмп е "застрашило семейството ми и всички в Капитолия в този ден".

При обявяването на оттеглянето си Пенс не подкрепи никой друг от републиканските кандидати за президент.

То се случва малко преди третия президентски дебат на 8 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки