Мадрид даде няколко часа на каталунските лидери да си съберат багажа

Главният прокурор на Испания поиска повдигане на обвинения срещу Пучдемон и министри от кабинета му

OFFNews 30 октомври 2017 в 13:59 5310 0

Снимка Reuters

Сградата на каталунския парламент, охранявана от полиция

Испания започва налагането на мерките, чиято цел е централните власти в Мадрид да си върнат контрола над Каталуния.

В днешния първи работен ден след отнемането на автономията на областта и уволнението на регионалното правителство и лидера му Карлес Пучдемон централното правителство нареди на каталунските лидери да съберат личните си вещи и да освободят кабинетите си до няколко часа. Заповедта бе съобщена пред медиите от вътрешния министър на Испания Хуан Игнасио Соидо. Мадрид предупреди, че бившите каталунски ръководители рискуват криминални обвинения, ако се опитат да изпълняват официални задължения.

Също днес испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса поиска повдигането на обвинения срещу Пучдемон и членове на регионалното правителство за злоупотреба с обществени средства, предадоха Ройтерс и ДПА.

Искането ще бъде разгледано от съдия.

Публичното оповестяване на заповедта за опразването на офисите на правителството вероятно е провокирано от публикувана по-рано днес снимка от един от членовете на уволненото регионално правителство, на която се вижда официалната резиденция на правителството в Барселона, над която се веят каталунското и испанското знаме. Снимката бе придружена с надпис на каталунски "Добро утро" и емотикон усмивка.

В отговор испанският вътрешен министър призова бившите каталунски ръководители да бъдат "благоразумни и да се посветят на подготовката за предстоящите на 21 декември избори" в областта.

От днес държавните служители на Каталуния отново са на работа и вече ще трябва да изпълняват разпорежданията на Мадрид. Дали тези около 200 хиляди души ще се върнат и дали ще се подчинят на централните власти? Отговорите на тези въпроси са ключови за налагането на волята на централното управление, отбелязва Асошиейтед прес. Дали чиновниците ще се подчинят или не - предстои да видим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови